PC’de Gitar ve işlemci yazılımları hakkında herşey
PC de elektrik gitar çalınır mı ? Anfisiz pedalsız ve efekt işlemcisiz tek başına PC yeterli mi? Ya da yeterli ise bir hardware kadar kaliteli ses verebilmekte mi? Hangi program en iyisi ? gibi sorulara en doğru cevapları aşağıda biraz uzunca anlattığım konuda büyük oranda bulacaksınız.
Öncelikle işin bağlantı kısmını ve PC deki ayarları verip sonrasında herbir programın ayrıntılı incelemesini yapacağım. En son presetleri verdikten sonra sıkça sorulabilecek sorulara yer vereceğim. Aslında kafanızda bu konu hakkında büyük soru işaretleri varsa ilk sıkça sorulabilecek soru kısmını okumanızı tavsiye ederim.
Günümüzde her türlü müzik dalında kullanılan elektrik gitarların yeri diğer enstrumanlara göre ayrıdır. Çünkü elektrik gitarlar geçmişten günümüze kadar geliştirilen birçok ekipman ile sonsuz kombinasyonda ses tonuna sahip olabilmektedirler. Bu da onların kullanımını kaçınılmaz kılmaktadır.
Fazla ayrıntıya girmeden elektrik gitarın temel birimlerine değineceğim. Bu kısmı zaten elektrik gitar çalan arkadaşlar atlayabilirler.
Öncelikle elektrik gitar kasa, manyetikler (single coil ve humbucker),teller, sap kısmı ,akord kolları , Telleri kasaya bağlayan ayarlı vidalı düzenekler ,perde, tone ve ses ayar düğmesi , manyetik seçme kolu, tremolo kolu, Floyd Rose sistemi ve en son ses çıkış jackından meydana gelir. Burada bizi bu konuda(pc ye bağlantı ve pc de kullanım) ilgilendiren kısım tone ve ses ayar düğmesi , teller, çıkış jackı ve bunların kablolar ile efektöre ya dapc ye bağlanması bilgisi. Bize lazım olan bu parçaların bilinmesi PC de gitar kullanımını oldukça kolaylaştıracaktır. Önce PC ye bağlantı konusuna değineyim.
PC ‘YE BAĞLANTI :
Gitarımızı Pc ye bağlarken fazla bir işlem yapmamıza gerek yok aslında. Çünkü anlattığım konu çerçevesinde zaten herhangi bir anfi, stomp box, pedal veya equalizer gibi aparatların eklenmesi, paralel ya da seri bağlantıları, mixlenmesi işini sadece yazılımlara bırakacağız. Fakat burada bazı temel gereksinimlerimiz olacak. Öncelikle gitara giren kablo klasik büyük jack olduğundan ve gitar da mono çıkış veren bir aygıt olduğundan kablomuzun gitara giren kısmı mono girişi olan jack ; diğer ucu ise PC ye bağlantı direkt olacaksa stereo ama sağ ve sol kanalı bir birine kısa devre edilmiş 3.5mm lik jack, stomp box kullanılacaksa ( ki birazdan bunu kullanmamız gerektiğine değineceğim) stereo ama sağ ve sol kanalı bir birine kısa devre edilmiş büyük jack şeklinde yapılmalıdır. Kablomuzu gitara bağladığımızda gitarın mono çıkışını hem sağ hem de sol kanalda eşit olarak aynı sesi vermekteyiz.
I)Ses kartına bağlantı : Gitarımızı ses kartının kesinlikle line-in girişine bağlamamız gerekiyor. Nedeni oldukça basit line in girişleri fazla filtereleme işlemine sokulmadan analog olarak ses kartlarına ses girişini en az kayıpla vermek için kullanılmakta. Line in girişi olmayan ses kartları olanlar varsa hiç uğraşmasınlar . Çünkü microphone girişi ile bağlantıda sürekli gürültü içeren düşük kalitede( SNR oranı düşük ve distorsiyonlu) bir ses elde ediyoruz. Temelde onboard ses kartlarında veya multimedia PC amaçlı PCI ses kartları (Soundblaster serisi, Auzentech serizi, Zoltrix serisi ... gibi) ses kartlarının microphone girişleri nin hemen ses kartına bağlantısında bir adet on chip microphone anfisi bulunmaktadır. Normalde profesyonel ses kartlarında (Terratec serisi, EMU serisi, Audiophile 192 serisi gibi… ) ses kartlarından microphone girişinde anfi bulunmamaktadır. Bunun sonucunda kullanılan genel pc kartlarının düşük kalitede microphone girişi bizim işimize yaramamaktadır.
Gitarımızı ses kartına direkt takmadan önce bir uyarıda bulunayım. Line in girişi demin de dediğim gibi anfisiz kullanıldığından herhangi bir ses kartına empedans uyumundan dolayı çok düşük genlikte olmakta bu da sesin çok kısık ve yazılımla dijital yükseltmede boğulma ve yetersiz kullanıma neden olmaktadır. Dolayısı ile gitarı buffer niteliğinde bir araç kullanarak PC ye bağlamalıyız. Bu araç herhangi bir Overdrive pedalı olabilir. Overdrive pedalı kuallanmamızın nedeni tek başına tüm ayarlarının kapalı olması durumunda bir yeterince uygun empedanstaolması ve sesi işlemeye uygun yükseltmesidir. Benim size önerim ayarlarını orta değerlerde bile kullanabileceğiniz sesi aşırı distortiona uğramayan her türlü setup da kullanılabilen bir overdrive pedalı olan Ibanez TS (tube screamer) serisi TS-9 ya da TS 808 pedalını almanız ya da önerim elektronik bilginiz varsa şemasını bulup kendi evinizde oldukça düşük maliyette ( muhtemelen 3-4 ytl ) bir benzerini yapmanızdır. Ben kendi modifiyeli tasarımım Ibanez TS-9 devresi kullanmaktayım.
II)Ses kartı seçimi : Bu konuda aslında birkaç önerim olacak ama test etmediğim bazı kart setupları olduğundan ancak teoride değineceğim olanlar var. Öncelikle PC kullandığmızı düşündüğümüzden aşağıda oldukça ayrıntılı değineceğim programların ortak kullandığı arabirim olarak ASIO sürücüleri kullanacağız. Diğer sürücüler MAC için Coreaudio, AU ; PC için WDM ,MME,Directsound olmakta fakat bunların bazısının çok gecikmeli çalışması bazısının tüm programlarla ve ses kartları ile uyumsuzluğu olduğundan kullanmayacağız. ASIO sürücüleri Steinberg tarafından VST denilen DLL yapıdaki kütüphanelerde çalışan düşük gecikmeli çalışan bir ses programları birimi. Bu sürücüler tüm profesyonel ses kartlarından en temelden destekli gelmektedir. Çoğunuzda bu kartlar olmadığından diğer multimedia kartlar ve onboard ses kartlarının ASIO sürücülerini kullanmak zorundayız. Bu esnada son dönem multimedia kartlar ( Creative ,Auzentech ve diğerleri ASIO 1.0 ve 2.0 ile tam uyumlu sürücülerle beraber gelmektedirler). Onboard ses kartlarında ise durum biraz karışık . Eğer ki notebook kullanıyorsanız ve ses kartı olarak PCMCIA kart olarak değil de ses için oboard ses kartınızı kullanıyorsanız gitarınızı buna bağlamayı aklınızdan bile geçirmeyin. Notebooklarda genel olarak kullanılan yongaların çok düşük güçte çalışmaya yönelik yapıları ve eksik bir çok biriminden dolayı bunların kullanımı imkansıza yakındır. Ntebook kullanıyorsanız bir adet PCMCIA ses kartı alın, örnek olarak Sound blaster Audigy PCMCIA ya da X-fi PCMCIA alabilirsiniz. Masaüstü onboard ses kartlarında ise deneme yapmadığım için tam bilemeyeceğim (hiç onboard ses kartı kullanmadım ) ama işler biraz daha parlak .Hemen aşağıda verdiğim linkten ASIOforALL adındaki en temel onboard markaları için yazılmış ASIO sürücülerini çekip kurarsanız sizinde bu gitar yazılımlarını kullanma şansınız var. Şansınız var diyorum çünkü herhangi bir deneme yapmadığım için bu sürücülerin ne kadar başarılı olduklarını bilemiyorum.
ASIO for all linki : indir
III)Ses Kartı Ayarları : Gitarımızı kablo ile overdrive pedala oradan da ses kartımızın line-in girişine bağladık . Şimdi Ses kartımız pc de windows ağırlıklı çalıştığımızı farzersek WDM ya da directsound sürücüleri online olup herhangi bir gitardan ses almamız windows ortamında bu 2 sürücü ile olmaktadır. Dolayısı ile ASIO sürücülerini aktif etmemiz gerekmekte. Bu aktifleştirme süreci Sound blaster x-fi serisi kartlarda 2 adımda diğer kartlarda sound blaster live ve audigy 1,2,4 dahil ,onboard ses kartlarında 1 adımda olmaktadır. X-fi da ASIO sürücüleri sadece audio creation moduna alındığında devreye girerken diğer modlarda ASIO pasif duruma geçmektedir. Onboard ve diğer multimedi kartlarında kullanıma hazır olan ASIO sürücüler ( kurulduğunu farzedersek) gitar işlemci yazılımları ya da herhangi bir squencer ya da VST host programının açılması ve ayarlanması ile aktif duruma geçmektedir.
Şimdi x-fi kullanıyorsak audiocreation moduna kartımızı alıp kullanacağımız gitar işlemci programımızı başlatıyoruz. Diğer kart kullanııcları direkt programı başlatacaklar. Kullanacağımız program ilk açıldığında ses ayarı olarak genelde directsound( directx) sürüclerine default ayarda gelmektedir. Burada programımızı ASIO ya birkez ayarlamamız gerekmekte. Genelde settings ya da Audio setup/settings başlığı altında programın ana sekmelerinde bu ayar yer almaktadır. Bu ayara girdiğimiz zaman 3-4 tane en temel ayra yer alır. Bunlar driver type,audio in , audio out ve console (ASIO için) yer almakta bazı programlarda buffer miktar ayarı da consoledan bağımsız yer almaktadır.
a)Driver Type : Tabii ki ASIO seçeceğiz. Bu esnada ASIOforall için bir seçenek çıkarken , Creative kullanıcıları ise bazen 2 farklı ASIO seçeneği görecekler. Bundan sadece ASIO yazan varsa o yazılımsal ve kullanmayacağımız olan diğeri ise “creative ASIO “ olan donanımsal hızlandırıcılı ASIO sürücüsü.
Peki ne yaptık? Programın ASIO sürücüsü kullanacağınızı belirledik.
c)Audio in : Gitar yazılımımızın gitardan gelen sesin kartın neresine takılı olduğunu anlama kısmı. Burada biz line in bağlantı kurduğumuzdan line-in ya da line-in 1 yazan ve Amplitube serisinde sadece tek kanal seçimi olduğundan herhangi bir “Line-in L” ya da “Line in R” seçip diğer yazılımlarda stereo girişe izin verdiğinden “Line in L+ line in R “ seçeceğiz.
Peki ne yaptık? Burada gitardan gelen sesi yazılımda Amplitube için sadece sağ ya da sol kanalı seçip onu işleyecek duruma diğer yazılımlarda paralel olarak her iki kanalı da seçip ona göre işleyeceğimizi belirttik.
d)Audio out: Yazılımımızın sesi vereceği çıkış bağlantısı. Burada pcden aldığınız ses analog bağlantı için 2.1 , 4.1 , 5.1, 6.1 ve 7.1 hoparlör bağlantılı sisteminizde Front Right+ Front Left olmalıdır. Nedeni basit; analog çıkışlı setup ınız da gitar sesleri stereo olarak alacaksınız ve bunu en doğru şekilde Front lardan alabilirsiniz. Eğer dijital girişli bir hoparlör sisteminiz varsa (örneğil logitech 5500, Creative DTS serisi ya da başka marka decoder çözücülü ) burada çıkışı ses kartından hangi portdan alıyorsanız onu seçmelisiniz. Yani optik çıkış aldıysanız “optical out “ spdif RCA çıkışı aldıysanız “ SDIF out”çıkışını , digital out (creative serisi ) kullandıysanız “digital out” u seçmelisiniz
Peki ne yaptık? : Program sesi işleyidikten sonra gitar tonunu vereceği çıkışı seçtik.
e)Buffer : Ses işleme yazılımları buffer bellek kullanımı ile çalışmaktadırlar. Burada buffer miktarı ne kadar az olursa o kadar az gecikme olur. Yani en az miktarı seçmeliyiz. Craetive serisi ASIO larda latency seçimi yapıldığından zaten buffer miktarı otomatik ayarlanmış olacak, diğer kartlarda ve ASIOforall da durum ne olur tam bilemiyorum ama latebcy i en aza aldığnız vakit buffer azalmıyorsa onu da elel azaltın.
Peki ne yaptık? Buffer bizim sesi etkileyen çok önemli bir parametre on uen aza aldık
f)Console/Latency : Gitar işlemci yazılımları aynı hardware sistemler gibi içinde sesi işlediklerinde çok düşük de olsa bir gecikme yaratırlar. Yani siz tele vurduğunuz vakit sesin işlenmiş ses olarak çıktığı zamana kadar ms biriminde bir gecikme olur. Gecikmede en az değer istenir. Bu esnada Creative serisi kartlarda Audigy serisi 2ms e kadar seçilebilirken X-fi serileri 1 ms ye kadar izin vermekte , onboard olanlar ve diğer markadlarda 4ms ve üstü seçilebilmektedir.
Kabul edilebilir değerler 1ms – 15ms dir. Kesinlikle 20ms ve üstünü düşümeyin ve ses kartınız bu değerleri veremiyorsa gitar işlemci yazılımı ya da kullanacaksanız herhangi bir ses programı ( squencer ve diğer synth ,davul rogramları ) yeni bir ses kartı almak zorundasınız.
Peki ne yaptık? Latency(gecikmeyi ) 1-15 ms arasına alarak gitarı çaldımız anda sesi duyabilecek seviyeye setup ımızı ayarladık . Bu esnada gerçek zamanlı olarak gitarı çalıp istediğimiz tonu da anında duyabiliriz.
Buraya kadar özet olarak neler gerekli neler olmalı nelerimiz yoksa bu işten vazgeçmeli olacağımıza gelirsek :
- Öncelikle bize şunlar lazım :
a) En az 2 GHZ işlemci (Intel core 2 duo serisi için 1.4ghz ve üstü AMD 64 serisi için 1.6 ghz ve üstü de olabilir, diğer modeller mesela Intel p4 serisi veya AMD K7 serisi 2 ghz olmalı en az)
b) En az 1 GB ram ( DDR1 ya da DDR2 ya da DDR 3 olması önemli değil )
c) En basitinden bir ekran kartı .( onboard bile olabilir, görüntü ile işimiz yok çünkü)
d) En az 300 mb yer ( programlar max 100mb yer alsa bile işleyeceğimiz sesi kaydedince ve preset ekleyince harddiskte yer azalmaya başlıyor. Ama 300 mb yeterli zaten bu kadar harddiskte yeriniz kesin olur kanısındayım.
e) ASIO sürücüsü kurulduğunda bize 1-15ms verebilecek ses kartı
f) Elbetteki 1 adet elektrik gitar
g) Gitarı bağlayacağımız kablolar
h) Overdrive pedalı (kesinlikle benzer bir stomp box yoksa programlardan aldığınız verim %30 kadar bile olamayacaktır)
i) Overdrive pedalı için tam doluya yakın pil ( Bu da aslında çok önemli bir faktör genelde overdrive pedalları ilk zamanlarda regülatörsüz üretildiklerinden ve halen regülatörlü olanların sayısı az olduğundan pil %10 un altına inmeye başladıkça sesteki kalite azalmaya başlamaktadır. Mesela 9V luk pil kullanan TS serisi Ibanez overdrivelar 8V ve aşağısında daha az volumede ve drive sız ses vermeye başlar)
j) Hoparlör veya kulaklık
k) Parmak,yetenek ve eğitim ( gitarı bizler çalacağız sonuçta yazılım sadece sesi değiştirecek)J
Şunlar varsa BU İŞE GİRİŞMEYİN BİLE !:
a) 2 ghz altı işlemciniz varsa (Intel core 2 duo serisi için 1.4ghz ve üstü AMD 64 serisi için 1.6 ghz ve altı varsa )
b) 1Gb altı raminiz varsa
c) ASIO uyumsuz ses kartınız varsa
d) ASIO ya rağmen ancak 20ms ve üstü latency değeri alabiliyorsanız
( almayı düşünüyorsanızı önce gitarıJe) Gitarınız yoksa alın sonra program+pc )
f) Kablolarınız yoksa
g) Overdrive ya da başka stomp box pedallarından hiçbiri yoksa( wah wah pedalı ,
ditortion pedal , gitar işlemcisi vb benzer donanımlarından biri varsa da olur ama öncelik overdrive ve işlemciye verilmelidir)
h) Hoparlör ya da kulaklığınız yoksa ( Zaten yoksa müzik dinleyemeyeceğiniz gibi çalmanız da anlamsız olacaktır)
En Çok kullanılan Gitar İşlemci Yazılımlarına Ayrıntılı bakış
Burada asıl konumuz bu yazılımları kullanmak. Ama burada hangisini seçeceğimiz sizin elinizdeki ihtiyaçlar ve ekonomik duruma bağlı. Bazı yazılımlar daha pahalı iken bazıları ek donanımla gelebilmekte ve bazıları indirimli satılırken arada 2-3 programı paket halinde de alabilirsiniz. Kesinlikle benden illegal olarak bu yazılımları nasıl elde edebileceği hakkında PM atmayınız. Burada ben sadece bu yazılımların kullanımını anlatacağım. Bir şeklide tüm yazılımlarında hepsini deneme sürümü olarak belli bir süre tüm fonksiyonlarını da kullanabilirsiniz.
Aşağıda burada tanıtacağım programların linkini bulabilirsiniz. Bu linkelerden deneme sürümü ve kullanma kılavuzu ve örnek sesleri dahil her türlü yazılım firmasının diğer ürünlerine ulaşabilirsiniz.
EN önemli soru ve cevabı : Bu yazılımlar yeterli mi ve bir donanım seti kadar kaliteli ses verebilmekte mi?
Bunun cevabı sizin istediğiniz müzik türüne göre eğer çok değişik ve az kullanılan bir efekt kullanmayacaksanız veya konser vermeyecekseniz(büyük çapta açık hava konserinde zorluk yaşatabilir ama zaten şu hali ile yeterli) : EVET bu programlar ile bir Line 6 POD XT serisinden ,bir Boss GT-8 serisinden bile daha iyi ses alabilmeniz mümkün. Nedeni basit : diğer donanımsal işlemciler aslında pahalı cihazlar olmalarına rağmen temelde sadece tek başlarına içlerinde yer alan programları çalıştıran DSP lerdir. Çalıştırdıkları program 3-10 mb arası olup diğer tüm donanımsal kısım LCD, pedal kısımları , ayar düğmeleri , potansiyometreler , filtre kısımlarından oluştuğundan PC yazılımlarının bunlardan eksik olması için hiçbir neden yok? Bir Revalver MK II ile en gerçek anfi seslerini alabiliyoruz üstüne istediğimiz cabin ve mikrofon setlerinin seslerini impulse olarak ekleyebiliyoruz, bir guitar rig 2 yazılımı ile istemediğimiz kadar araca sahibiz, grafiksel düzeyde bir envelope filter , çok kaliteli grafiksel yönetebildiğimiz parametric equalizer ,çok amaçlı phazerlar donanımsal işlemcilerde bu kadar ayrıntılı değiller. İsterseniz bir belirli donanımlar içeren bir videodaki gitar seti ile aynı araçların yazılımsal birleşimini kullanarak test edin. Aynı sesi alabileceğinizi görüp şaşırabilirsiniz. Hatta POD XT Live vb gibi donanımsal işlemcilerin sample müziklerini dinleyip aynısını ya da daha gerçekçi gitar tonlarını yazılımla alabildiğinizi rahatça görebilirsiniz. Aslında bu seviyeye kolay gelinmedi, Amplitube 1 ,guitar rig 1 ve revalver 1 zamanındaki durumdan çok daha ileri bir durumdayız. O zamanlarda ses gerçekten plastik gibi doğalllıktan uzaktı. Şimdi işler yazılımın lehine döndü. Buna katılmayanlar olabilir ama birçok forumda yeni nesil yazılımları da donanımsal işlemcileri de en doğru şekilde kullananların yazılımlardaki seslerin daha gerçek olduğuna yönelik genel olarak kanıya vardığını görebilirsiniz.
1) Amplitube serisi : http://www.ikmultimedia.com/amplitube/features/
2) Guitar Rig serisi : http://www.native-instruments.com/index.php?id=guitarrig3
3) Revalver serisi : http://www.peavey.com/products/revalver/index.cfm
Programlara Giriş
Bizim işimizi kolaylaştıran bu yazılımlar aslında birer ekipman simulasyonları bütünüdür. Aslında sıfırdan yaratılan ve programcıların sesleri değiştiren ayarları sıfırdan yarattıkları araçlar değiller. Yani bu yazılımlardaki bir distortion pedal gerçekte olmayan sıfırdan yaratılmış bir şey değil. Hepsinin gerçekte bir marka ve modelle karşılığı var ve yazılım hazırlanırken bu marka ve modellerin ekipmanları alınıp devreleri açılıp tek tek giriş ve çıkışta verdikleri tepkilere göre modelleme yapılması ile yapılıyor. Bu konuda Amplitube dışındaki programlar modelledikleri cihazların isimlerini ticari etik yüzünden saklı tutmaktadır. Aslında biraz ekipmanlara yabancı değilseniz onların nelere denk geldiğin çıkarabilirsiniz. Zaten isimleri gerçeklerinin biraz değiştirilmiş hali. Örneğin Guitar Rig 2 deki Skreamer = Ibanez Tube Screamer TS-808 , Mezone : Metal Zone MT-2 . Amplitube serisinide ise aslında durum aynı olmasına rağmen programın yapımcıları modelledikleri markaları programda direkt yazmasalar da ek olarak açıklamışlardır. Aşağıda Amplitube ‘ün gerçek modellenen ekipman karşılıklarını yazacağım. Diğer programlar için forumlarda modlanmış skinler mevcut. Bu yüzden aynı gerçek hallerine benzetilmiş hale getirebilirsiniz programı. Örneğin benim aşağıda vereceğim Revalver MK II çok kolay skin editlemesi yapıldığından bulduğum gerçek skinleri programa ekledim .Gerçekte tüm efekt parametrelerinin programda kendine özgü isimleri var. Rogramı ilk kurduğunuzda benimkinden farklı bir görünüşü var. Aşağıda Revalver MK II için skin pakedini de koyacağım.
AMPLITUBE SERİSİ
İtalyan yazılım firması IK multimedia nın ürünüdür. Bu yazılıma ek bir sürü ses programı da vardır. Amplitube yazılımsal işelmcilerin gelişmesine büyük oranda yardımcı olmuş bir programdır. Programın adı bu tür bir programa verilebilecek en güzel isimdir. (Amplitude+tube kelimelerini birleşmesinden oluşuyor ).
Amplitube 1 : Firmanın ilk çıkardığı VST plugini. Bu programın kendine özel bir live çalışma özelliği yok. Sadce VST host plugin aracı ile çalıştırabilirsiniz. Ses ve modelleme konusunda birçok ilke imza atmıştır. Programı şuanda 2. Versiyonu olduğundan kullanmanıza gerek yok.
Yukardıdan da görüldüğü gibi program temelde 4-5 tane gitar anfisi, birkaç stomp box, az sayıda cabinet modelinden oluşmakta. Ne yazıkki günümüz 2. Nesil programlara göre birçok eksiği var. Mikrofonun açısını ayarlayabildiğimiz ambience katabildiğimiz kısımları ve paralel bağlama kısmı yer almamakta. Bu serinin asıl üyesi Amplitube 2 de çok daha ayrıntılı olarak programın özelliklerine değineceğim.
Amplitube 1 Live :
Amplitube serilerinde bir adet asıl program varken bir de bunun çok daha basitleştirilmiş tek başına live olarak çalışan sürümleri vardır. Ampltube 1 live ilk zamanlarda tek başına çalışması ile çok büyük rahatlık getirse de ayarları ilk neslin kırpılmış versiyonu olduğundan oldukça az özelliğe sahip. Sadece 3 çeşit anfi ayarı 3 farklı cabinet modeli açabileceğiniz bir wah pedalı, overdrive pedalı ve delayden meydana geliyor.
Avantajları :
- İlk zamanlarda çıkmış olması
- Tek başına çalışması
- İlk başlayanlar için çok az ayara sahip olmasından sade yapıda olması.
- High gain de çok güzel ses vermesi.
Dezavantajları : - çok az ayara sahip olması
-İkinci nesil programlardan çok uzak olması
- Arada ses ayarlarının değiştirilmesi sırasında kilitlenmesi
- Program kapatıldığı zamanlarda bellekte kalabilme sorunu
-Gereğinden fazla işlemci kullanımı
Amplitube 2 :
Tartışmasız en iyi görselliğe sahip gitar işlemci yazılımı. Firmanın ilk seride de kullandığı gölgeli ve yumuşak geçişli düğme kullanımının yanında pedallardaki hareketlilik ayrıntılı olarak görülmekte. Gerçek bir anfi ve sete sahip olduğunuz hissini verdiği gibi anfinin içindeki Vacuum tube ler ses açtıtğınızda parlamakta ve göz alıcı bir güzelliğe kavuşmakta.
Programın kullanımı görselliğin de katkısı ile çok rahat. Aynı gerçek hayattaki gibi herbir ekipmanı seri ve paralel bağlarken en temel şekilde bağlantıyı kuruyorsunuz. Program herşeyi otomatik ayarlıyor. Programın en son sürümü : Amplitube 2.1 dir.
Program yukarıda da değindiğim gibi kullandığı ekipmanların asıl gerçek modellerini saklamadan açıklıyor:
PREAMPLIFIERS AND EQ MODELS BASED ON
American Tube Vintage Fender® Bassman®
American Tube Clean1 Fender® Super Reverb®
American Tube Clean2 Fender® DeLuxe Reverb® 65
British Tube Lead 1 Marshall® JCM800
British Tube Lead 2 Marshall® JCM900
Modern Tube Lead Mesa-Boogie® Dual Rectifier®
British Tube 30TB Vox® AC30 Top Boost
THD BiValve THD® BiValve
Tube Vintage Combo Supro® Late 50’s combo
STOMP BOXES MODEL BASED ON
Overscream Ibanez® Tube Screamer® TS-9
EchoMan Electro Harmonix® Memory Man™
Phazer10 MXR® Phase 100™
Dcomp MXR® Dynacomp™
Fuzz Age Arbiter® Fuzz Face™
Chorus-1 Boss® CE-1 Chorus™
Octav Boss® OC-2 Octaver™
Opto-Tremolo Fender® Super Reverb® Amp Opto-Tremolo
CABINETS MODEL BASED ON
1x12 Bass Custom Bass 1x12
1x12 Open Vintage Fender® DeLuxe® 65
4x10 Open Vintage Fender® Super Reverb® 1967
2x12 Closed Vintage Marshall® 1922 2x12 Greenbacks™
4x10 Closed Modern Marshall® 4x10 90’s JCM410
4x12 Closed Vintage1 Marshall® 4x12 Angled, 70’s
4x12 Closed Vintage2 Marshall® 4x12 Straight, Greenbacks ™
4x12 Closed Modern1 Marshall® 4x12 80’s 1982A
1x12 Combo Marshall® 1x12 Valvestate™ 12
4x12 Closed Modern2 Mesa/Boogie® 4x12 Rectifier™
1x8 Combo Modern Mesa/Boogie® 1x8 Subway Rocker™
2x12 Open Vintage Vox® AC30 60’s
1x12 Open Modern VHT® Pitbull 1x12 Combo
1x6 Small Combo Fender® “Fender15”
4x10+tw Bass SWR® Goliath™ 4x10
1x15 Bass Vintage Ampeg® B15 15”
MICROPHONES MODEL BASED ON
Dynamic 57 Shure® SM-57
Dynamic 441 Sennheiser® MD-441 (“M” position)
Dynamic 421 Sennheiser® MD-421
Condenser 414 AKG® C-414 ULS (Cardioid mode)
Condenser 87 Neumann® U-87 (Cardioid mode)
Condenser 84 Neumann® KM-84
Program ilk açıldığında ASIO ayarlarını yaptıktan sonra presetden uygun olanı seçebilirsiniz.
Programın genel ayarları :
Zincir değişimi: Bu programın ekipman zincirinde ki temel yapılar arası geçişi sağlıyor. Seri ve paralel bağlantıdaki temel parçaların yerleşimi buradan değiştirilerek yapılıyor.
Stomp box seçimi : İstediğimiz stomp box ı buradan açıp sonra üstünedeki ayar düğmelerini kullanarak istediğiniz hale getirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey buraya her açtığınız stomp box boş da olsa bypass olmadan seri olarak zincire katılıyor olması. Yani kullanmayacağınız stomp box ı kapalı bile olarak burada tutmayın.
Preset seçim penceresi : Presetleri seçip kaydettiğimiz ve eklediğimiz kısım.
Noise gate : Amplitube serisinde noise gate programın dışında çalışıyor . Yani ek bir modül olarak ekleyemiyorsunuz. Temel gate ayarı bu kısımda ne yazıkki.
Görsel Stomp box kısmı : Burada seçili olan modül üzerindeki düğmelerden ayarları yapıyorsunuz.
Seri ve paralel bağlantı seçimi: Bu kısım daki soldaki numaralandırılmış kısımda seri ve paralel bağlantı hazır şablonalrı arasında geçişi yaparken sağ kısımda bunun temel zincire etkisini görsel olarak görebilmektesiniz dolayısı ile zincirdeki her bir modülü değiştirirken bu kısmdan seçmeniz lazım . Önemlibir ayrıntı paralel seçimlerde eğer her bir anfiyi tek tek burdan seçmezseniz default anfi 2. Kısma atanır . Yani alttaki anfi ayarları sadece paralel anfideki tek bir anfiyi değiştirir sizin diğer anfiyi de seçip değiştirmeniz lazım .
Preamp kısmı : Zincirimizdeki Preamplifier seçimi burdan yapılıyor. Sese en çok etki veren kısımlar olan anfi ve cabinetleri iyi seçmenizde yarar var.
Power+pre amp equ: Burada asıl fitar tonunuz amfi kısmındaki bass ve tiz atarları ile presence ayarlarını değiştiriyorsunuz. Buradaki equ değişimi en büyük equ değişimi olmakta.
Power amp çıkış gücü : Poweramplifier ınızın çıkış gücünü ve tipini seçiyorsunuz. Dikkat ,daha büyük güç daha iyi bir ses anlamına gelmiyor.
Cabinet Tipi: sanal gitar anfimizin sanal hoparlör çıkışını buradan ayarlayıp seçiyoruz. Open back ya da closed olanlar arasından size uygununuz ve sayısını seçip koyuyorsunuz.
Mikrofon modellemesi: Yukarıdaki kısımda programın sahip olduğu modellerden seçim yapıp açısınını ,uzaklığını ve ambience ı ayarlıyorsunuz. Alttaki kısımda yaptığınız değişikliğin görsel olarak etkisini görebiliyorsunuz.
Rack seçim penceresi : Sistemin son rack çıkışlarını buradan seçiyorsunuz. Parametric equ, digital delay ve reverbleri buradan seçebilirsiniz. Buradaki araçların sese etkisi oldukça fazla çünkü burası zincirin son çıkış katını oluşturuyor.
Seçili rack sistemin ayarları : Buradan seçilen rack ın ayarlarını yapıyorsunuz.
Önemli : Aynı stomp box setinde olduğu gibi burada bypass olmadığından kullanmayacağınız rack modülünü tamamen çıkarın. Çıkarmadan, kapatmak sese etkide bulunacaktır.
Ampltube 2 nin genel ayarları ve işleyişi böyle. Alıştığınız zaman kullanımı en kolay gitar işlemci yazılımının bu olduğunu görebilirsiniz. Ama diğer yazılımların üstünlüklerine ne yazıkki sahip değil.
AVANTAJLARI:
- Görselliği çok iyi. Ayarların sisteme katkısını görsel olarak görebiliyorsunuz
- High gain sesleri süper. Rock ve metal müzik için çok rahat kullanabilirsiniz.
- Tek başına *.exe olarak çalışabilmekte.
- Harmonator gibi kaliteli stomp box seti var
- Rack sisteminin etkisi çok iyi
- Hangi modülün gerçekte ne model ve marka olduğu belirtilmiş
- Bu programlar birlikte firmanın kullanabileceğiniz Pedal seti ve stealth gitar bağlantı ses kartı+kablo cihazı var
DEZAVANTAJLARI:
- Noise gate sisteme modül olarak eklenemiyor
- Guitar rig 2 ye göre modül sayısı az.
- Clean tonları çok iyi değil
- Preset kullanımı çok kullanışlı değil sadece belli klasörde preset ataması var.Browse yok
- Preset de arama yapılamıyor
- 2. Nesil arasında en etkisiz ve kullanışsız hazır presetlerine sahip olanı. Programla glen presetlerin tonları kullanım açısından çok iyi değil.
- Amplitube 1 in hiçbir presetini açamıyor
Amplitube 2 Live :
Aslında bu program için söylenebilecek fazla bir şey yok .Tamamen Amplitube ün görselliğine ve yapısına sahip ama birçok özelliğinin kırpılmış modeli. Açıkçası Amplitube 2 ye sahipseniz bu programa gerek yok. Hiçbir fazlası yok . Zaten stealth plug alırsanız içinde bedava geliyor.
AVANTAJLARI:
-ucuz olması
- Küçük boyutlu olması
DEZAVANTAJLARI:
- Amplitube 2 nin kırpılmış versiyonundan ibaret
- Çok az sayıda bileşeni var
- Amplitube 2 nin tüm dezavantajlarını içeriyor.
Amplitube Jimi Hendrix edition:
Ik Multimedia ‘nın son gitar işlemci yazılım ürünü bu. Aslında bu yazılım Amplitube 2 yazılımı üzerine kurulu. Sadece içerdiği modüller Jimi Hendrix lisanslı ürünlerin modellemeleri. Aşağıda her modülün gerçekteki karşılığını verdim:
Stomp Models Based on*
Class Fuzz Roger Mayer™ Classic Fuzz®
Fuzz Age Arbiter® Fuzz Face®
FuzzOne Maestro® FuzzTone
Octa-V Roger Mayer™ Octavia®
Opto-Tremolo Fender® Super Reverb® Amp OptoTremolo
RightFuzz Mosrite™ Fuzzrite®
Uni-V Univox™ Uni-vibe™
XS Fuzz Roger Mayer™ Axis Fuzz®
Wah 46 Vox® Wah V846
Preamp Models Based on*
American Vintage B Fender® Bassman®
American Vintage D Fender® Dual Showman®
American Vintage T Fender® Twin Reverb®
British Lead S100 Marshall® 1959 JTM100™ Super Lead
Power Amp Models Based on*
Tube 100W 6L6 Fender® Bassman® 100W 6L6
Tube 100W 6L6 D Fender® Dual Showman® 100W 6L6
Tube 100W 6L6 T Fender® Twin® 100W 6L6
Tube 100W KT66 Marshall® 1959 JTM100™ Super Lead
Speaker Cabinet Models Based on*
2x12” Open SL Sears® Silvertone® 2x12”
2x12” Open T J120 Fender® Twin® 2x12” JBL® D120F
2x15” Closed B J130 Fender® Bassman® 2 x15”, JBL® D130F
2x15” Closed D J130 Fender® Dual Showman® 2x15”, JBL® D130F
4x12” Closed 25 C Marshall® 4x12”, 25w Celestion™
4x12” Closed 75 C Marshall® 4x12”, 75w Celestion™
4x12” Closed J120 Marshall® 4x12”, JBL® D120F
Microphone Models Based on*
Condenser 12 AKG® C12
Condenser 67 Neumann® U67
Condenser 87 Neumann® U87
Dynamic 57 Shure® SM57
Ribbon 160 Beyerdynamic® M160
Bu yazılım aslında sadece Jimi Hendrix türü müzik çalanlara hitap ediyor. Çok iyi lead sesleri var ama günümüz modern rock ve Metal tarzı müziğini bu programla yapamazsınız. Çünkü bu programın içerdiği modüller eski nesil ekipmanların modellemeleri.
AVANTAJLARI:
- Jimi Hendrix lisanlı ürün
- Bu tarza çalınabilecek şarkılara en iyi uyumu bu program sağlıyor.
- Görsellik burada tavana vuruyor. Her bir ekipman çok güzel şekilde eskitilmiş olarak yer alıyor. Paslı modüller yıryık abinetler yıpranmış düğmeler büyük oranda gerçekçilik katıyor.
- Lead gitar sesleri bu türe göre süper düzeyde
DEZAVANTAJLARI:
- Modern rock ve metal türüne hitap etmiyor
- Amplitube 2 serisinin tüm dezavantajını aynen taşıyor. Hiçbir preset setine uyumlu değil .Kandine ait presetleri var.
- Fiyatı Amplitube 2 ye yakın.
GUITAR RIG SERİSİ :
Alman Native Instruments firmasının bir ürünü. Alman mühendisliğinin bir eseri olduğu her halinden belli. Çok fazla modül ve ayar ile en uygun sesi elde edebilmenize yarayan yüzlerce ayara sahip. Program yüzlerce önceden yüklenmiş kaliteli presetle galiyor. Kullanımı Amplitube serisine oranla biraz daha karışık ama gerçek gitar sistemlerine en yakın düzeyde kurulum bu program ile sağlanmakta. Gitar işlemci yazılımı programları kullana kişilerin en çok desteğini gören program bu olduğundan hakkında birçok başlık bulabilir yüzlerce presete ulaşabilirsiniz.
Guitar Rig 1 : Aynı Amplitube 1 de dediğim gibi bu programın ilk nesil oluşundan dolayı hem ayrıntılı incelemesini yapmayacağım hem de kullanmanıza gerek olduğunu düşünmemekteyim.
Guitar Rig 2 ve 3 : Programımız son derece ayrıntılı ve birçok yardımcı araçla geliyor. Firma sadece preetler için bile birçok müzisyenle anlaşmış durumda. Kullanma kılavuzu bile 150 ye yakın sayfadan oluşan bu program sahip olduğu nitelikler açısından rakipsiz. Fakat Sesi Revalver MK II ye göre çok da gerçekçi değil. Amplitube e göre çok daha iyi clean tonları var ama iş high gain e gelince başarı ne yazıkki düşüyor. Programın en son sürümü : Guitar rig 3.0 ‘dir.
Programın genel ayarları:
Zincir ve preset arası geçiş Penceresi: Buradaki en sağda görünün kısma tıklarsanız preset pencereleri açılır ve mor renkle belrttiğim kısımlar belirir. En sağdaki kısım programın pencere boyutunu ve Rig Kontrol cihazının tanıtılmasına yarayan kısımdır.
Preset Pencereleri : Burada üstteki kısım presetleri içeren bank ları içerirken altta bankların içerdiğği presetleri ayrıntısıyla seçebilirsiniz. Yandaki save,load kısımlarından açıp kapama ve ekleme yaparken ortadki seearch kısımından da yüzlerce preset içinden aradığınızı kolayca bulabilirsiniz.
Tüm modüllerin Yerleşimi : Bu kısım tüm modüllerin seri ve paralel yerleşimi tek pencerede yer almaktadır. Her ayar kendi modülünden yapılmakta ayrıca sağ tıklanarak modülün ayarı kaydedilebilmektedir. Önemli : Her modülün bir de advance bias ayarı vardır, bu ayarlar gerçek hayattaki cihazlarda bulunmamakla beraber programdan daha düzgün ses alabilmeniz için her modüle ince ayar yapmanıza olanak verir.
Program ana ayar düğmeleri: Burada en çok volume işinize yarayacaktır. Kırpılmasız ses elde etmek için sesi normalize ederek kullanın. Diğer düğmelerden High resolution programın sesi işleme algoritmasında frekans bileşenlerine uyguladığı adım sayısını arttırmaya yarar. Sesi daha güzel işlerken olumsuz olarak PC nizin işlemcisine biraz daha fazla yüklenir.
Modül seçim butonu: Buraya tıkladığınızda programda kullanacağınız tüm stomp boxlar,pedallar, cabinetler, anfiler, mikrofonlar ve rack sistemleri seçim menüsü açılır.
Seçilecek modüller: Buradan istediğiniz modülü seçip sürükleyip Tüm modüllerin Yerleşimi kısımına seri ve paralel şekilide koyabilirsiniz.
Modül sınıfları seçimi kısmı: Burada amplifier ları, distortion pedallarını , equ ayarlarını kısacası tüm modülleri sınıf sınıf görebilir ve işinize yarayanları seçebilirsiniz.
AVANTAJLARI:
- Gitar yazılımları içerisinde en fazla moüle sahip olanı.
- Clean tonları mükemmel.
- Presetlerde arama yapabiliyorsunuz, diğer klasörlerdeki presetleri yükleyebiliyorsunuz
- Nette En çok destek gören program
- Rig kontrol 1 ve 2 donanımı ile USB aracılığı ile hem ses kartına sahip oluyorsunuz hem de pedal kontrolörüne sahip oluyorsunuz.
- Çok ayrıntılı bir kullanım klavuzu var
- Firmanın çok büyük desteğini görebiliyorsunuz
- Metal zone 2 gibi çok kullanılan state-of-art diyebileceğimiz araçlara sahip
- Grafiksel equlizer ve enveleope filter gibi araçları çok kullanışlı
- En az CPU kullanan program bu
- Learn tuşları sayesinde en ideal ayarı otomatik yapabiliyorsunuz
- İstediğiniz sayıda cabinet koyabiliyorsunuz ayrıca mevcut cabinetin boyutunu ayarlayabiliyorsunuz.
DEZAVANTAJLARI:
- High gain sesi çok iyi değil.
- Sesi Revalver MK II kadar doğal çıkaramıyor
- Bazı modüllerin etkisi az
- Programdaki ayar sayısı fazlalığı kafa karışıklığı yaratabiliyor
- Programın lisans koruma kısmı kullalışsız olduğundan netdeki kontrolü ve firmanın sitesine girişi kısıtlaması zorluk çıkarıyor
- Diğer VST araçları için modül desteği yok
- Görselliği Amplitube kadar iyi değil.
- Seri ve paralel bağlantılar ayrıntılı görülemiyor
- Wah pedallarının otomatik ayarı yok. Sadece autofilterı var ama etkili değil.
- Cabinet ve microphone ayarları görsel olmadığından sanki etkisi olmayacakmış hissi veriyor. Cabinetlerin resimleri çok küçük
REVALVER SERİSİ :
Revalver MK II çıkmadan önce bu programı anlatmaya bile gerek duymayacaktım ama MK II ile bir programın nasıl olması gerektiğini gösteren Alien Connections bizlere çok güzel gitar çalma keyfi yaşatıyor. Bu program aslında çok basit ve az ayarları olan az sayıda modül içeren bir yapıda görünsede aslında sadece RIR aracı ile bile ne kadar modüler yapıda olduğunu bize gösteriyor. Her modül çok ayrıntılı biçimde ayarlanabiliyor. Modüldeki her bir eleman çok ayrıntılı biçim de ayarlanabiliyor. Sanırım firmanın ismi gibi .Jgerçekten de uzaylılarla bağlantısı olduğunu düşünüyorum
Revalver 1 : Bu programı görünce bucak bucak kaçabilirsiniz. Hiçbir zaman yararını görmemiştim ,zaten yıllarca önce çıktığından kullanışlılıktan oldukça uzak . Kesinlikle tavsiye bile edemeyeceğim.
AVANTAJLARI:
- Sanırım ilk çıkan yazılımlar arasında olması tek avanatajı
DEZAVANTAJLARI:
J- Herşey
Revalver Mark II : İşte dünya çapında çığ gibi büyüyen hayran kitlesine sahip olan bir program. Gittikçe efsaneleşmeye başladı. Birçok donanımsal Gitar işlemcisine sahip olanlar bu yazılımdan daha fazla verim aldıklarını gördü. Sanırım binlerce dolarlık gitar setine ultra ucuza sahip olmak demek bu oluyor. Aslında söylenebilecek daha çok şey var ama yazı gittikçe uzadığından kısaca anlatmaya çalışacağım. Programın son sürümü: Revalver MK II 2.0.2
Programın firma desteği çok iyi. Çünkü kendi forumlarından aldıkları tavsiye ve eleştirilere göre programa şekil veriyorlar. Örneğin her sürümde ekledikleri presetleri forumdaki kullanıcılardan alıp ekliyorlar. Programın ayarlarının yapılmasına ve skin eklenmesine izin verdikleri için çok rahat istenilen görsellikte ve ayarda programa sahip olmuş oluyoruz.
Programa genel hatları ile bakarsak :
Modüller : Burada seçetiğimiz modülü sürükle bırakla ayarlıyoruz. Her modülün sağ tıklanınca özel ayarları , mono ve stereo işleme ayarı, tam bypass düğmesi yer almakta.
Input ve output ayarı : Gitardan gelen sinyali sesi input iken programın çıkış sesi ayarı output. Input defaultta kalsın sakın sona getirmeyin bile. Output için learn düğmesine basmanız yeterli.
Preset pencereleri ve düğmeleri : Alt kısımda bank listesini seçerken üstteki kısımda bankların içindeki presetlere ulaşıyoruz. Sağdaki düğmelerden kaydetme dosyadan çağırma ,isim değiştirme gibi işlemleri yapıyoruz.
Ana ayar kısmı: Buradan ses kartı ayarı, midi cihazın programa tanımı gerçekleşiyor.
Program şu hali ile çok sade gibi görünse de şimdi asıl ayarlara girmeye başlayalım !
Programın ana penceresinde en alta sekmeyi kaydırdığınızda Modülleri yerleştirdiğiniz kısımda “add new module” var. Oraya ilk tıkladığınızda karşınıza yukarıdaki pencere açılacak. Buradan ekleyeceğiniz modülleri sınıflarından sonra seçerek eklemiş oluyorsunuz.
Gelelim programın can alıcı kısımlarına :
İnce Ayarlar: Her bir module sağ tıkladığınızda açılan kısımda “tweak this module”
Modüllerin elektronik cihazlara verdiği tepkiler ve ölçümler: Bu kısım gerçekten bir Proteus yazılı kadar ayrıntılı modellenmiş. Sırasıyla Frekans Analizörü , Harmonik Distorsiyon analizörü , Osiloskop, Impulse Response yanıtı,power suply ,Trafo ve negatif geri besleme araçlarını görmekteyiz. Burada seçilen modüle göre açılan cihazlar görülüyor. Bir anfi de bunlar çıkarken diğer modüllerde daha az cihaz karşımıza çıkıyor( ) . Ama klasik olarak ilk 4Jbir distortion pedal da trafo olmasını beklemeyin araç her modülde çıkıyor.
Şimdi bu araçların hepsini içeren resmi aşağıda inceleyelim.
Yukarda Frekans Tepkisi aracı o modülün frekansının değişimi ile kazancının ne kadar değiştiğini görmektesiniz. Burada refresh tuşuna basılırsa ve gitar çalınırsa o anki frekasn tepkisi anında çizilir ve saklanır. Harmonic Distorsiyon analizöründe distorsiyon bozulmaları nın grafiği yer alır burada frekansa göre bozulmalar görebilmekte size uygun olana göre harmonic sayısını o anki duruma göre ayarlayabilirsiniz. Osiloskop ise zaman düzleminde basit bir sinüs darbesinin o modülün çıkışında nasıl göründüğünün grafiği görülmekte. Dave as IR ise Impulse yanıtının saklanmasını sağlamakta.
Şimdi de modülün içindeki elemanları ayarlamaya geçelim :
Yukarıda deminki eleman listesindeki 3 bacaklı bir vakum tüpünü tıkladığımızda karşımıza çıkan pencereyi görmekteyiz. Bu pencerede Tube type piyasadaki gitar anfileri için kullanılan Tube serilerini seçiyoruz. Onun altındaki kaydırma çubuklarında Vpp besleme voltajını, Plate yük direncini, Katot direncini ve kapasitesini ayarlayabilirsiniz. En alt sağdaki tuşlardan Bode size bu elemanın Bode Diyagramını vermektedir. Yanındaki Transfer tuşu bu elemanın çıkış frekans düzleminin giriş frekans düzlemine oranı olan transfer fonksiyonunu verir.Oscilloscope tuşu bu elemanın tek başına sinüs darbesine etkisi görülmektedir.
Pencerenin sağ üst kısmında elemanın dış bağlantılarının ayarları yer almakta. Biaslama voltajı ,kırpılma miktarı gibi ayarları burada rahatça yapabilirsiniz. En alt sağ ksıımda ise elemamnın eş değer devresi görülmektedir.
Evet yukarıdaki kısım iyi elektronik bilgisi istese de bunu sadece anfiyi modladığınız zaman kullanacaksınız. Yani yeni bir anfi çıktığında netten dökümanlarına ulaşırsanız bu ayarlar ile çok güzel bir eşdeğerini simule edebilirsiniz.
RIR ARACI: Sanırım Revalver MK II nin en güzel aracı bu . Impuls Tepkisi olarak adlandırılan şey (bu araç için), gerçek hayatta bir anfinin (örneğin bir Marshall JCM2000 in )girişine verilen çok kısa süreli bir darbe işaretine verdiği tepkidir. Bu tepkiler çok kısa süreli WAV dosyalarıdır. Normal ses çalıcıları ile açarsanız “TIK “ sesinden başka bir şey duymazsınız. Bunlar RIR gibi araçlarda kullanılacak referans dosyalardır.
Programa kayırlı impulseların seçimi: Burada Revalver MK II ile gelen ya da sizin programa attığınız *.ewav uzantılı imoulse ları çağırdığınız kısım. Ewav aslında *.wav ‘ın sadece isminin değiştirildiği ksıım. Yeni imoulse indirince uzantısını ewav yapmanız yeterli.
Netten bulduğunuz impulseların yüklenme kısımı: wav uzantılı impulseları o anlık yüklemek için basılması gereken tuş
Programın impulseları kullanma şekli: Resample 96 Khz gibi yüksek frekasnla ötneklenmiş sesleri 48khz e downsample ediyor. Böylelikle %25 e yakın işlemci tasarrufu sağlanıyor. Hi-res ise Guitar rig 2 de de anlattığım gibi sesi işelrkenki kaliteyi arttırıyor. Açılması halinde işlemci yükü artıyor.
Anfi+cabinet+Mic equ ve Distortion ayarları : Burada impulsela yüklediğiniz sistemin Bass,Tiz, Distortion ve Crunch ayarını yapıyorsunuz.
Şuanda forumlardaki kullanıcılar ellerindeki sistemlerin IR lerini kaydedip nette paylaşmaktadırlar. Ben bu yazının sonlarına doğru elimdeki imoulseların bazılarını sizlerle paylaşıyorum. Buradaki wav dosyalarını ewav a çevirip programın ana klasöründeki imulse alt klasörünün içine istediğiniz kadar at dizin yaratıp atabilirsiniz.
VST HOST ARACI: Revalver MK II nin çok sevdiğim bir aracı daha. Bu araç ile tüm VST tabanlı programları Reval MK II içinde çalıştırabiliyorsunuz. VST programı şuana kadar anlattığım programların bir de *.dll biçiminde ve genelde c:\program files\Steinberg\plugins içinde kurulu olan dosyaları demektir. Yani aslında şuana kadarki programlar tek başlarına çalıştığı gibi asıl VST olarak çalışmaya yönelik tasarlanmışlardır. Revalver MK II deki bu araç ile modül zincirimize istediğimiz başka programları da ekleyebiliyoruz. Bu gerçekten önümüzü oldukça açıyor. Revalver MK II de bulunmayan modulleri diğer programların çalıştırarak zincirimize ekliyoruz. Örneğin Revalver MK II deolmayan Metal zone MT 2 modülünü Guitar Rig 2 yi VST olarak çalıştırarak Revalver MK II de kullanabiliyoruz.
PC de elektrik gitar çalınır mı ? Anfisiz pedalsız ve efekt işlemcisiz tek başına PC yeterli mi? Ya da yeterli ise bir hardware kadar kaliteli ses verebilmekte mi? Hangi program en iyisi ? gibi sorulara en doğru cevapları aşağıda biraz uzunca anlattığım konuda büyük oranda bulacaksınız.
Öncelikle işin bağlantı kısmını ve PC deki ayarları verip sonrasında herbir programın ayrıntılı incelemesini yapacağım. En son presetleri verdikten sonra sıkça sorulabilecek sorulara yer vereceğim. Aslında kafanızda bu konu hakkında büyük soru işaretleri varsa ilk sıkça sorulabilecek soru kısmını okumanızı tavsiye ederim.
Günümüzde her türlü müzik dalında kullanılan elektrik gitarların yeri diğer enstrumanlara göre ayrıdır. Çünkü elektrik gitarlar geçmişten günümüze kadar geliştirilen birçok ekipman ile sonsuz kombinasyonda ses tonuna sahip olabilmektedirler. Bu da onların kullanımını kaçınılmaz kılmaktadır.
Fazla ayrıntıya girmeden elektrik gitarın temel birimlerine değineceğim. Bu kısmı zaten elektrik gitar çalan arkadaşlar atlayabilirler.
Öncelikle elektrik gitar kasa, manyetikler (single coil ve humbucker),teller, sap kısmı ,akord kolları , Telleri kasaya bağlayan ayarlı vidalı düzenekler ,perde, tone ve ses ayar düğmesi , manyetik seçme kolu, tremolo kolu, Floyd Rose sistemi ve en son ses çıkış jackından meydana gelir. Burada bizi bu konuda(pc ye bağlantı ve pc de kullanım) ilgilendiren kısım tone ve ses ayar düğmesi , teller, çıkış jackı ve bunların kablolar ile efektöre ya dapc ye bağlanması bilgisi. Bize lazım olan bu parçaların bilinmesi PC de gitar kullanımını oldukça kolaylaştıracaktır. Önce PC ye bağlantı konusuna değineyim.
PC ‘YE BAĞLANTI :
Gitarımızı Pc ye bağlarken fazla bir işlem yapmamıza gerek yok aslında. Çünkü anlattığım konu çerçevesinde zaten herhangi bir anfi, stomp box, pedal veya equalizer gibi aparatların eklenmesi, paralel ya da seri bağlantıları, mixlenmesi işini sadece yazılımlara bırakacağız. Fakat burada bazı temel gereksinimlerimiz olacak. Öncelikle gitara giren kablo klasik büyük jack olduğundan ve gitar da mono çıkış veren bir aygıt olduğundan kablomuzun gitara giren kısmı mono girişi olan jack ; diğer ucu ise PC ye bağlantı direkt olacaksa stereo ama sağ ve sol kanalı bir birine kısa devre edilmiş 3.5mm lik jack, stomp box kullanılacaksa ( ki birazdan bunu kullanmamız gerektiğine değineceğim) stereo ama sağ ve sol kanalı bir birine kısa devre edilmiş büyük jack şeklinde yapılmalıdır. Kablomuzu gitara bağladığımızda gitarın mono çıkışını hem sağ hem de sol kanalda eşit olarak aynı sesi vermekteyiz.
I)Ses kartına bağlantı : Gitarımızı ses kartının kesinlikle line-in girişine bağlamamız gerekiyor. Nedeni oldukça basit line in girişleri fazla filtereleme işlemine sokulmadan analog olarak ses kartlarına ses girişini en az kayıpla vermek için kullanılmakta. Line in girişi olmayan ses kartları olanlar varsa hiç uğraşmasınlar . Çünkü microphone girişi ile bağlantıda sürekli gürültü içeren düşük kalitede( SNR oranı düşük ve distorsiyonlu) bir ses elde ediyoruz. Temelde onboard ses kartlarında veya multimedia PC amaçlı PCI ses kartları (Soundblaster serisi, Auzentech serizi, Zoltrix serisi ... gibi) ses kartlarının microphone girişleri nin hemen ses kartına bağlantısında bir adet on chip microphone anfisi bulunmaktadır. Normalde profesyonel ses kartlarında (Terratec serisi, EMU serisi, Audiophile 192 serisi gibi… ) ses kartlarından microphone girişinde anfi bulunmamaktadır. Bunun sonucunda kullanılan genel pc kartlarının düşük kalitede microphone girişi bizim işimize yaramamaktadır.
Gitarımızı ses kartına direkt takmadan önce bir uyarıda bulunayım. Line in girişi demin de dediğim gibi anfisiz kullanıldığından herhangi bir ses kartına empedans uyumundan dolayı çok düşük genlikte olmakta bu da sesin çok kısık ve yazılımla dijital yükseltmede boğulma ve yetersiz kullanıma neden olmaktadır. Dolayısı ile gitarı buffer niteliğinde bir araç kullanarak PC ye bağlamalıyız. Bu araç herhangi bir Overdrive pedalı olabilir. Overdrive pedalı kuallanmamızın nedeni tek başına tüm ayarlarının kapalı olması durumunda bir yeterince uygun empedanstaolması ve sesi işlemeye uygun yükseltmesidir. Benim size önerim ayarlarını orta değerlerde bile kullanabileceğiniz sesi aşırı distortiona uğramayan her türlü setup da kullanılabilen bir overdrive pedalı olan Ibanez TS (tube screamer) serisi TS-9 ya da TS 808 pedalını almanız ya da önerim elektronik bilginiz varsa şemasını bulup kendi evinizde oldukça düşük maliyette ( muhtemelen 3-4 ytl ) bir benzerini yapmanızdır. Ben kendi modifiyeli tasarımım Ibanez TS-9 devresi kullanmaktayım.
II)Ses kartı seçimi : Bu konuda aslında birkaç önerim olacak ama test etmediğim bazı kart setupları olduğundan ancak teoride değineceğim olanlar var. Öncelikle PC kullandığmızı düşündüğümüzden aşağıda oldukça ayrıntılı değineceğim programların ortak kullandığı arabirim olarak ASIO sürücüleri kullanacağız. Diğer sürücüler MAC için Coreaudio, AU ; PC için WDM ,MME,Directsound olmakta fakat bunların bazısının çok gecikmeli çalışması bazısının tüm programlarla ve ses kartları ile uyumsuzluğu olduğundan kullanmayacağız. ASIO sürücüleri Steinberg tarafından VST denilen DLL yapıdaki kütüphanelerde çalışan düşük gecikmeli çalışan bir ses programları birimi. Bu sürücüler tüm profesyonel ses kartlarından en temelden destekli gelmektedir. Çoğunuzda bu kartlar olmadığından diğer multimedia kartlar ve onboard ses kartlarının ASIO sürücülerini kullanmak zorundayız. Bu esnada son dönem multimedia kartlar ( Creative ,Auzentech ve diğerleri ASIO 1.0 ve 2.0 ile tam uyumlu sürücülerle beraber gelmektedirler). Onboard ses kartlarında ise durum biraz karışık . Eğer ki notebook kullanıyorsanız ve ses kartı olarak PCMCIA kart olarak değil de ses için oboard ses kartınızı kullanıyorsanız gitarınızı buna bağlamayı aklınızdan bile geçirmeyin. Notebooklarda genel olarak kullanılan yongaların çok düşük güçte çalışmaya yönelik yapıları ve eksik bir çok biriminden dolayı bunların kullanımı imkansıza yakındır. Ntebook kullanıyorsanız bir adet PCMCIA ses kartı alın, örnek olarak Sound blaster Audigy PCMCIA ya da X-fi PCMCIA alabilirsiniz. Masaüstü onboard ses kartlarında ise deneme yapmadığım için tam bilemeyeceğim (hiç onboard ses kartı kullanmadım ) ama işler biraz daha parlak .Hemen aşağıda verdiğim linkten ASIOforALL adındaki en temel onboard markaları için yazılmış ASIO sürücülerini çekip kurarsanız sizinde bu gitar yazılımlarını kullanma şansınız var. Şansınız var diyorum çünkü herhangi bir deneme yapmadığım için bu sürücülerin ne kadar başarılı olduklarını bilemiyorum.
ASIO for all linki : indir
III)Ses Kartı Ayarları : Gitarımızı kablo ile overdrive pedala oradan da ses kartımızın line-in girişine bağladık . Şimdi Ses kartımız pc de windows ağırlıklı çalıştığımızı farzersek WDM ya da directsound sürücüleri online olup herhangi bir gitardan ses almamız windows ortamında bu 2 sürücü ile olmaktadır. Dolayısı ile ASIO sürücülerini aktif etmemiz gerekmekte. Bu aktifleştirme süreci Sound blaster x-fi serisi kartlarda 2 adımda diğer kartlarda sound blaster live ve audigy 1,2,4 dahil ,onboard ses kartlarında 1 adımda olmaktadır. X-fi da ASIO sürücüleri sadece audio creation moduna alındığında devreye girerken diğer modlarda ASIO pasif duruma geçmektedir. Onboard ve diğer multimedi kartlarında kullanıma hazır olan ASIO sürücüler ( kurulduğunu farzedersek) gitar işlemci yazılımları ya da herhangi bir squencer ya da VST host programının açılması ve ayarlanması ile aktif duruma geçmektedir.
Şimdi x-fi kullanıyorsak audiocreation moduna kartımızı alıp kullanacağımız gitar işlemci programımızı başlatıyoruz. Diğer kart kullanııcları direkt programı başlatacaklar. Kullanacağımız program ilk açıldığında ses ayarı olarak genelde directsound( directx) sürüclerine default ayarda gelmektedir. Burada programımızı ASIO ya birkez ayarlamamız gerekmekte. Genelde settings ya da Audio setup/settings başlığı altında programın ana sekmelerinde bu ayar yer almaktadır. Bu ayara girdiğimiz zaman 3-4 tane en temel ayra yer alır. Bunlar driver type,audio in , audio out ve console (ASIO için) yer almakta bazı programlarda buffer miktar ayarı da consoledan bağımsız yer almaktadır.
a)Driver Type : Tabii ki ASIO seçeceğiz. Bu esnada ASIOforall için bir seçenek çıkarken , Creative kullanıcıları ise bazen 2 farklı ASIO seçeneği görecekler. Bundan sadece ASIO yazan varsa o yazılımsal ve kullanmayacağımız olan diğeri ise “creative ASIO “ olan donanımsal hızlandırıcılı ASIO sürücüsü.
Peki ne yaptık? Programın ASIO sürücüsü kullanacağınızı belirledik.
c)Audio in : Gitar yazılımımızın gitardan gelen sesin kartın neresine takılı olduğunu anlama kısmı. Burada biz line in bağlantı kurduğumuzdan line-in ya da line-in 1 yazan ve Amplitube serisinde sadece tek kanal seçimi olduğundan herhangi bir “Line-in L” ya da “Line in R” seçip diğer yazılımlarda stereo girişe izin verdiğinden “Line in L+ line in R “ seçeceğiz.
Peki ne yaptık? Burada gitardan gelen sesi yazılımda Amplitube için sadece sağ ya da sol kanalı seçip onu işleyecek duruma diğer yazılımlarda paralel olarak her iki kanalı da seçip ona göre işleyeceğimizi belirttik.
d)Audio out: Yazılımımızın sesi vereceği çıkış bağlantısı. Burada pcden aldığınız ses analog bağlantı için 2.1 , 4.1 , 5.1, 6.1 ve 7.1 hoparlör bağlantılı sisteminizde Front Right+ Front Left olmalıdır. Nedeni basit; analog çıkışlı setup ınız da gitar sesleri stereo olarak alacaksınız ve bunu en doğru şekilde Front lardan alabilirsiniz. Eğer dijital girişli bir hoparlör sisteminiz varsa (örneğil logitech 5500, Creative DTS serisi ya da başka marka decoder çözücülü ) burada çıkışı ses kartından hangi portdan alıyorsanız onu seçmelisiniz. Yani optik çıkış aldıysanız “optical out “ spdif RCA çıkışı aldıysanız “ SDIF out”çıkışını , digital out (creative serisi ) kullandıysanız “digital out” u seçmelisiniz
Peki ne yaptık? : Program sesi işleyidikten sonra gitar tonunu vereceği çıkışı seçtik.
e)Buffer : Ses işleme yazılımları buffer bellek kullanımı ile çalışmaktadırlar. Burada buffer miktarı ne kadar az olursa o kadar az gecikme olur. Yani en az miktarı seçmeliyiz. Craetive serisi ASIO larda latency seçimi yapıldığından zaten buffer miktarı otomatik ayarlanmış olacak, diğer kartlarda ve ASIOforall da durum ne olur tam bilemiyorum ama latebcy i en aza aldığnız vakit buffer azalmıyorsa onu da elel azaltın.
Peki ne yaptık? Buffer bizim sesi etkileyen çok önemli bir parametre on uen aza aldık
f)Console/Latency : Gitar işlemci yazılımları aynı hardware sistemler gibi içinde sesi işlediklerinde çok düşük de olsa bir gecikme yaratırlar. Yani siz tele vurduğunuz vakit sesin işlenmiş ses olarak çıktığı zamana kadar ms biriminde bir gecikme olur. Gecikmede en az değer istenir. Bu esnada Creative serisi kartlarda Audigy serisi 2ms e kadar seçilebilirken X-fi serileri 1 ms ye kadar izin vermekte , onboard olanlar ve diğer markadlarda 4ms ve üstü seçilebilmektedir.
Kabul edilebilir değerler 1ms – 15ms dir. Kesinlikle 20ms ve üstünü düşümeyin ve ses kartınız bu değerleri veremiyorsa gitar işlemci yazılımı ya da kullanacaksanız herhangi bir ses programı ( squencer ve diğer synth ,davul rogramları ) yeni bir ses kartı almak zorundasınız.
Peki ne yaptık? Latency(gecikmeyi ) 1-15 ms arasına alarak gitarı çaldımız anda sesi duyabilecek seviyeye setup ımızı ayarladık . Bu esnada gerçek zamanlı olarak gitarı çalıp istediğimiz tonu da anında duyabiliriz.
Buraya kadar özet olarak neler gerekli neler olmalı nelerimiz yoksa bu işten vazgeçmeli olacağımıza gelirsek :
- Öncelikle bize şunlar lazım :
a) En az 2 GHZ işlemci (Intel core 2 duo serisi için 1.4ghz ve üstü AMD 64 serisi için 1.6 ghz ve üstü de olabilir, diğer modeller mesela Intel p4 serisi veya AMD K7 serisi 2 ghz olmalı en az)
b) En az 1 GB ram ( DDR1 ya da DDR2 ya da DDR 3 olması önemli değil )
c) En basitinden bir ekran kartı .( onboard bile olabilir, görüntü ile işimiz yok çünkü)
d) En az 300 mb yer ( programlar max 100mb yer alsa bile işleyeceğimiz sesi kaydedince ve preset ekleyince harddiskte yer azalmaya başlıyor. Ama 300 mb yeterli zaten bu kadar harddiskte yeriniz kesin olur kanısındayım.
e) ASIO sürücüsü kurulduğunda bize 1-15ms verebilecek ses kartı
f) Elbetteki 1 adet elektrik gitar
g) Gitarı bağlayacağımız kablolar
h) Overdrive pedalı (kesinlikle benzer bir stomp box yoksa programlardan aldığınız verim %30 kadar bile olamayacaktır)
i) Overdrive pedalı için tam doluya yakın pil ( Bu da aslında çok önemli bir faktör genelde overdrive pedalları ilk zamanlarda regülatörsüz üretildiklerinden ve halen regülatörlü olanların sayısı az olduğundan pil %10 un altına inmeye başladıkça sesteki kalite azalmaya başlamaktadır. Mesela 9V luk pil kullanan TS serisi Ibanez overdrivelar 8V ve aşağısında daha az volumede ve drive sız ses vermeye başlar)
j) Hoparlör veya kulaklık
k) Parmak,yetenek ve eğitim ( gitarı bizler çalacağız sonuçta yazılım sadece sesi değiştirecek)J
Şunlar varsa BU İŞE GİRİŞMEYİN BİLE !:
a) 2 ghz altı işlemciniz varsa (Intel core 2 duo serisi için 1.4ghz ve üstü AMD 64 serisi için 1.6 ghz ve altı varsa )
b) 1Gb altı raminiz varsa
c) ASIO uyumsuz ses kartınız varsa
d) ASIO ya rağmen ancak 20ms ve üstü latency değeri alabiliyorsanız
( almayı düşünüyorsanızı önce gitarıJe) Gitarınız yoksa alın sonra program+pc )
f) Kablolarınız yoksa
g) Overdrive ya da başka stomp box pedallarından hiçbiri yoksa( wah wah pedalı ,
ditortion pedal , gitar işlemcisi vb benzer donanımlarından biri varsa da olur ama öncelik overdrive ve işlemciye verilmelidir)
h) Hoparlör ya da kulaklığınız yoksa ( Zaten yoksa müzik dinleyemeyeceğiniz gibi çalmanız da anlamsız olacaktır)
En Çok kullanılan Gitar İşlemci Yazılımlarına Ayrıntılı bakış
Burada asıl konumuz bu yazılımları kullanmak. Ama burada hangisini seçeceğimiz sizin elinizdeki ihtiyaçlar ve ekonomik duruma bağlı. Bazı yazılımlar daha pahalı iken bazıları ek donanımla gelebilmekte ve bazıları indirimli satılırken arada 2-3 programı paket halinde de alabilirsiniz. Kesinlikle benden illegal olarak bu yazılımları nasıl elde edebileceği hakkında PM atmayınız. Burada ben sadece bu yazılımların kullanımını anlatacağım. Bir şeklide tüm yazılımlarında hepsini deneme sürümü olarak belli bir süre tüm fonksiyonlarını da kullanabilirsiniz.
Aşağıda burada tanıtacağım programların linkini bulabilirsiniz. Bu linkelerden deneme sürümü ve kullanma kılavuzu ve örnek sesleri dahil her türlü yazılım firmasının diğer ürünlerine ulaşabilirsiniz.
EN önemli soru ve cevabı : Bu yazılımlar yeterli mi ve bir donanım seti kadar kaliteli ses verebilmekte mi?
Bunun cevabı sizin istediğiniz müzik türüne göre eğer çok değişik ve az kullanılan bir efekt kullanmayacaksanız veya konser vermeyecekseniz(büyük çapta açık hava konserinde zorluk yaşatabilir ama zaten şu hali ile yeterli) : EVET bu programlar ile bir Line 6 POD XT serisinden ,bir Boss GT-8 serisinden bile daha iyi ses alabilmeniz mümkün. Nedeni basit : diğer donanımsal işlemciler aslında pahalı cihazlar olmalarına rağmen temelde sadece tek başlarına içlerinde yer alan programları çalıştıran DSP lerdir. Çalıştırdıkları program 3-10 mb arası olup diğer tüm donanımsal kısım LCD, pedal kısımları , ayar düğmeleri , potansiyometreler , filtre kısımlarından oluştuğundan PC yazılımlarının bunlardan eksik olması için hiçbir neden yok? Bir Revalver MK II ile en gerçek anfi seslerini alabiliyoruz üstüne istediğimiz cabin ve mikrofon setlerinin seslerini impulse olarak ekleyebiliyoruz, bir guitar rig 2 yazılımı ile istemediğimiz kadar araca sahibiz, grafiksel düzeyde bir envelope filter , çok kaliteli grafiksel yönetebildiğimiz parametric equalizer ,çok amaçlı phazerlar donanımsal işlemcilerde bu kadar ayrıntılı değiller. İsterseniz bir belirli donanımlar içeren bir videodaki gitar seti ile aynı araçların yazılımsal birleşimini kullanarak test edin. Aynı sesi alabileceğinizi görüp şaşırabilirsiniz. Hatta POD XT Live vb gibi donanımsal işlemcilerin sample müziklerini dinleyip aynısını ya da daha gerçekçi gitar tonlarını yazılımla alabildiğinizi rahatça görebilirsiniz. Aslında bu seviyeye kolay gelinmedi, Amplitube 1 ,guitar rig 1 ve revalver 1 zamanındaki durumdan çok daha ileri bir durumdayız. O zamanlarda ses gerçekten plastik gibi doğalllıktan uzaktı. Şimdi işler yazılımın lehine döndü. Buna katılmayanlar olabilir ama birçok forumda yeni nesil yazılımları da donanımsal işlemcileri de en doğru şekilde kullananların yazılımlardaki seslerin daha gerçek olduğuna yönelik genel olarak kanıya vardığını görebilirsiniz.
1) Amplitube serisi : http://www.ikmultimedia.com/amplitube/features/
2) Guitar Rig serisi : http://www.native-instruments.com/index.php?id=guitarrig3
3) Revalver serisi : http://www.peavey.com/products/revalver/index.cfm
Programlara Giriş
Bizim işimizi kolaylaştıran bu yazılımlar aslında birer ekipman simulasyonları bütünüdür. Aslında sıfırdan yaratılan ve programcıların sesleri değiştiren ayarları sıfırdan yarattıkları araçlar değiller. Yani bu yazılımlardaki bir distortion pedal gerçekte olmayan sıfırdan yaratılmış bir şey değil. Hepsinin gerçekte bir marka ve modelle karşılığı var ve yazılım hazırlanırken bu marka ve modellerin ekipmanları alınıp devreleri açılıp tek tek giriş ve çıkışta verdikleri tepkilere göre modelleme yapılması ile yapılıyor. Bu konuda Amplitube dışındaki programlar modelledikleri cihazların isimlerini ticari etik yüzünden saklı tutmaktadır. Aslında biraz ekipmanlara yabancı değilseniz onların nelere denk geldiğin çıkarabilirsiniz. Zaten isimleri gerçeklerinin biraz değiştirilmiş hali. Örneğin Guitar Rig 2 deki Skreamer = Ibanez Tube Screamer TS-808 , Mezone : Metal Zone MT-2 . Amplitube serisinide ise aslında durum aynı olmasına rağmen programın yapımcıları modelledikleri markaları programda direkt yazmasalar da ek olarak açıklamışlardır. Aşağıda Amplitube ‘ün gerçek modellenen ekipman karşılıklarını yazacağım. Diğer programlar için forumlarda modlanmış skinler mevcut. Bu yüzden aynı gerçek hallerine benzetilmiş hale getirebilirsiniz programı. Örneğin benim aşağıda vereceğim Revalver MK II çok kolay skin editlemesi yapıldığından bulduğum gerçek skinleri programa ekledim .Gerçekte tüm efekt parametrelerinin programda kendine özgü isimleri var. Rogramı ilk kurduğunuzda benimkinden farklı bir görünüşü var. Aşağıda Revalver MK II için skin pakedini de koyacağım.
AMPLITUBE SERİSİ
İtalyan yazılım firması IK multimedia nın ürünüdür. Bu yazılıma ek bir sürü ses programı da vardır. Amplitube yazılımsal işelmcilerin gelişmesine büyük oranda yardımcı olmuş bir programdır. Programın adı bu tür bir programa verilebilecek en güzel isimdir. (Amplitude+tube kelimelerini birleşmesinden oluşuyor ).
Amplitube 1 : Firmanın ilk çıkardığı VST plugini. Bu programın kendine özel bir live çalışma özelliği yok. Sadce VST host plugin aracı ile çalıştırabilirsiniz. Ses ve modelleme konusunda birçok ilke imza atmıştır. Programı şuanda 2. Versiyonu olduğundan kullanmanıza gerek yok.
Yukardıdan da görüldüğü gibi program temelde 4-5 tane gitar anfisi, birkaç stomp box, az sayıda cabinet modelinden oluşmakta. Ne yazıkki günümüz 2. Nesil programlara göre birçok eksiği var. Mikrofonun açısını ayarlayabildiğimiz ambience katabildiğimiz kısımları ve paralel bağlama kısmı yer almamakta. Bu serinin asıl üyesi Amplitube 2 de çok daha ayrıntılı olarak programın özelliklerine değineceğim.
Amplitube 1 Live :
Amplitube serilerinde bir adet asıl program varken bir de bunun çok daha basitleştirilmiş tek başına live olarak çalışan sürümleri vardır. Ampltube 1 live ilk zamanlarda tek başına çalışması ile çok büyük rahatlık getirse de ayarları ilk neslin kırpılmış versiyonu olduğundan oldukça az özelliğe sahip. Sadece 3 çeşit anfi ayarı 3 farklı cabinet modeli açabileceğiniz bir wah pedalı, overdrive pedalı ve delayden meydana geliyor.
Avantajları :
- İlk zamanlarda çıkmış olması
- Tek başına çalışması
- İlk başlayanlar için çok az ayara sahip olmasından sade yapıda olması.
- High gain de çok güzel ses vermesi.
Dezavantajları : - çok az ayara sahip olması
-İkinci nesil programlardan çok uzak olması
- Arada ses ayarlarının değiştirilmesi sırasında kilitlenmesi
- Program kapatıldığı zamanlarda bellekte kalabilme sorunu
-Gereğinden fazla işlemci kullanımı
Amplitube 2 :
Tartışmasız en iyi görselliğe sahip gitar işlemci yazılımı. Firmanın ilk seride de kullandığı gölgeli ve yumuşak geçişli düğme kullanımının yanında pedallardaki hareketlilik ayrıntılı olarak görülmekte. Gerçek bir anfi ve sete sahip olduğunuz hissini verdiği gibi anfinin içindeki Vacuum tube ler ses açtıtğınızda parlamakta ve göz alıcı bir güzelliğe kavuşmakta.
Programın kullanımı görselliğin de katkısı ile çok rahat. Aynı gerçek hayattaki gibi herbir ekipmanı seri ve paralel bağlarken en temel şekilde bağlantıyı kuruyorsunuz. Program herşeyi otomatik ayarlıyor. Programın en son sürümü : Amplitube 2.1 dir.
Program yukarıda da değindiğim gibi kullandığı ekipmanların asıl gerçek modellerini saklamadan açıklıyor:
PREAMPLIFIERS AND EQ MODELS BASED ON
American Tube Vintage Fender® Bassman®
American Tube Clean1 Fender® Super Reverb®
American Tube Clean2 Fender® DeLuxe Reverb® 65
British Tube Lead 1 Marshall® JCM800
British Tube Lead 2 Marshall® JCM900
Modern Tube Lead Mesa-Boogie® Dual Rectifier®
British Tube 30TB Vox® AC30 Top Boost
THD BiValve THD® BiValve
Tube Vintage Combo Supro® Late 50’s combo
STOMP BOXES MODEL BASED ON
Overscream Ibanez® Tube Screamer® TS-9
EchoMan Electro Harmonix® Memory Man™
Phazer10 MXR® Phase 100™
Dcomp MXR® Dynacomp™
Fuzz Age Arbiter® Fuzz Face™
Chorus-1 Boss® CE-1 Chorus™
Octav Boss® OC-2 Octaver™
Opto-Tremolo Fender® Super Reverb® Amp Opto-Tremolo
CABINETS MODEL BASED ON
1x12 Bass Custom Bass 1x12
1x12 Open Vintage Fender® DeLuxe® 65
4x10 Open Vintage Fender® Super Reverb® 1967
2x12 Closed Vintage Marshall® 1922 2x12 Greenbacks™
4x10 Closed Modern Marshall® 4x10 90’s JCM410
4x12 Closed Vintage1 Marshall® 4x12 Angled, 70’s
4x12 Closed Vintage2 Marshall® 4x12 Straight, Greenbacks ™
4x12 Closed Modern1 Marshall® 4x12 80’s 1982A
1x12 Combo Marshall® 1x12 Valvestate™ 12
4x12 Closed Modern2 Mesa/Boogie® 4x12 Rectifier™
1x8 Combo Modern Mesa/Boogie® 1x8 Subway Rocker™
2x12 Open Vintage Vox® AC30 60’s
1x12 Open Modern VHT® Pitbull 1x12 Combo
1x6 Small Combo Fender® “Fender15”
4x10+tw Bass SWR® Goliath™ 4x10
1x15 Bass Vintage Ampeg® B15 15”
MICROPHONES MODEL BASED ON
Dynamic 57 Shure® SM-57
Dynamic 441 Sennheiser® MD-441 (“M” position)
Dynamic 421 Sennheiser® MD-421
Condenser 414 AKG® C-414 ULS (Cardioid mode)
Condenser 87 Neumann® U-87 (Cardioid mode)
Condenser 84 Neumann® KM-84
Program ilk açıldığında ASIO ayarlarını yaptıktan sonra presetden uygun olanı seçebilirsiniz.
Programın genel ayarları :
Zincir değişimi: Bu programın ekipman zincirinde ki temel yapılar arası geçişi sağlıyor. Seri ve paralel bağlantıdaki temel parçaların yerleşimi buradan değiştirilerek yapılıyor.
Stomp box seçimi : İstediğimiz stomp box ı buradan açıp sonra üstünedeki ayar düğmelerini kullanarak istediğiniz hale getirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey buraya her açtığınız stomp box boş da olsa bypass olmadan seri olarak zincire katılıyor olması. Yani kullanmayacağınız stomp box ı kapalı bile olarak burada tutmayın.
Preset seçim penceresi : Presetleri seçip kaydettiğimiz ve eklediğimiz kısım.
Noise gate : Amplitube serisinde noise gate programın dışında çalışıyor . Yani ek bir modül olarak ekleyemiyorsunuz. Temel gate ayarı bu kısımda ne yazıkki.
Görsel Stomp box kısmı : Burada seçili olan modül üzerindeki düğmelerden ayarları yapıyorsunuz.
Seri ve paralel bağlantı seçimi: Bu kısım daki soldaki numaralandırılmış kısımda seri ve paralel bağlantı hazır şablonalrı arasında geçişi yaparken sağ kısımda bunun temel zincire etkisini görsel olarak görebilmektesiniz dolayısı ile zincirdeki her bir modülü değiştirirken bu kısmdan seçmeniz lazım . Önemlibir ayrıntı paralel seçimlerde eğer her bir anfiyi tek tek burdan seçmezseniz default anfi 2. Kısma atanır . Yani alttaki anfi ayarları sadece paralel anfideki tek bir anfiyi değiştirir sizin diğer anfiyi de seçip değiştirmeniz lazım .
Preamp kısmı : Zincirimizdeki Preamplifier seçimi burdan yapılıyor. Sese en çok etki veren kısımlar olan anfi ve cabinetleri iyi seçmenizde yarar var.
Power+pre amp equ: Burada asıl fitar tonunuz amfi kısmındaki bass ve tiz atarları ile presence ayarlarını değiştiriyorsunuz. Buradaki equ değişimi en büyük equ değişimi olmakta.
Power amp çıkış gücü : Poweramplifier ınızın çıkış gücünü ve tipini seçiyorsunuz. Dikkat ,daha büyük güç daha iyi bir ses anlamına gelmiyor.
Cabinet Tipi: sanal gitar anfimizin sanal hoparlör çıkışını buradan ayarlayıp seçiyoruz. Open back ya da closed olanlar arasından size uygununuz ve sayısını seçip koyuyorsunuz.
Mikrofon modellemesi: Yukarıdaki kısımda programın sahip olduğu modellerden seçim yapıp açısınını ,uzaklığını ve ambience ı ayarlıyorsunuz. Alttaki kısımda yaptığınız değişikliğin görsel olarak etkisini görebiliyorsunuz.
Rack seçim penceresi : Sistemin son rack çıkışlarını buradan seçiyorsunuz. Parametric equ, digital delay ve reverbleri buradan seçebilirsiniz. Buradaki araçların sese etkisi oldukça fazla çünkü burası zincirin son çıkış katını oluşturuyor.
Seçili rack sistemin ayarları : Buradan seçilen rack ın ayarlarını yapıyorsunuz.
Önemli : Aynı stomp box setinde olduğu gibi burada bypass olmadığından kullanmayacağınız rack modülünü tamamen çıkarın. Çıkarmadan, kapatmak sese etkide bulunacaktır.
Ampltube 2 nin genel ayarları ve işleyişi böyle. Alıştığınız zaman kullanımı en kolay gitar işlemci yazılımının bu olduğunu görebilirsiniz. Ama diğer yazılımların üstünlüklerine ne yazıkki sahip değil.
AVANTAJLARI:
- Görselliği çok iyi. Ayarların sisteme katkısını görsel olarak görebiliyorsunuz
- High gain sesleri süper. Rock ve metal müzik için çok rahat kullanabilirsiniz.
- Tek başına *.exe olarak çalışabilmekte.
- Harmonator gibi kaliteli stomp box seti var
- Rack sisteminin etkisi çok iyi
- Hangi modülün gerçekte ne model ve marka olduğu belirtilmiş
- Bu programlar birlikte firmanın kullanabileceğiniz Pedal seti ve stealth gitar bağlantı ses kartı+kablo cihazı var
DEZAVANTAJLARI:
- Noise gate sisteme modül olarak eklenemiyor
- Guitar rig 2 ye göre modül sayısı az.
- Clean tonları çok iyi değil
- Preset kullanımı çok kullanışlı değil sadece belli klasörde preset ataması var.Browse yok
- Preset de arama yapılamıyor
- 2. Nesil arasında en etkisiz ve kullanışsız hazır presetlerine sahip olanı. Programla glen presetlerin tonları kullanım açısından çok iyi değil.
- Amplitube 1 in hiçbir presetini açamıyor
Amplitube 2 Live :
Aslında bu program için söylenebilecek fazla bir şey yok .Tamamen Amplitube ün görselliğine ve yapısına sahip ama birçok özelliğinin kırpılmış modeli. Açıkçası Amplitube 2 ye sahipseniz bu programa gerek yok. Hiçbir fazlası yok . Zaten stealth plug alırsanız içinde bedava geliyor.
AVANTAJLARI:
-ucuz olması
- Küçük boyutlu olması
DEZAVANTAJLARI:
- Amplitube 2 nin kırpılmış versiyonundan ibaret
- Çok az sayıda bileşeni var
- Amplitube 2 nin tüm dezavantajlarını içeriyor.
Amplitube Jimi Hendrix edition:
Ik Multimedia ‘nın son gitar işlemci yazılım ürünü bu. Aslında bu yazılım Amplitube 2 yazılımı üzerine kurulu. Sadece içerdiği modüller Jimi Hendrix lisanslı ürünlerin modellemeleri. Aşağıda her modülün gerçekteki karşılığını verdim:
Stomp Models Based on*
Class Fuzz Roger Mayer™ Classic Fuzz®
Fuzz Age Arbiter® Fuzz Face®
FuzzOne Maestro® FuzzTone
Octa-V Roger Mayer™ Octavia®
Opto-Tremolo Fender® Super Reverb® Amp OptoTremolo
RightFuzz Mosrite™ Fuzzrite®
Uni-V Univox™ Uni-vibe™
XS Fuzz Roger Mayer™ Axis Fuzz®
Wah 46 Vox® Wah V846
Preamp Models Based on*
American Vintage B Fender® Bassman®
American Vintage D Fender® Dual Showman®
American Vintage T Fender® Twin Reverb®
British Lead S100 Marshall® 1959 JTM100™ Super Lead
Power Amp Models Based on*
Tube 100W 6L6 Fender® Bassman® 100W 6L6
Tube 100W 6L6 D Fender® Dual Showman® 100W 6L6
Tube 100W 6L6 T Fender® Twin® 100W 6L6
Tube 100W KT66 Marshall® 1959 JTM100™ Super Lead
Speaker Cabinet Models Based on*
2x12” Open SL Sears® Silvertone® 2x12”
2x12” Open T J120 Fender® Twin® 2x12” JBL® D120F
2x15” Closed B J130 Fender® Bassman® 2 x15”, JBL® D130F
2x15” Closed D J130 Fender® Dual Showman® 2x15”, JBL® D130F
4x12” Closed 25 C Marshall® 4x12”, 25w Celestion™
4x12” Closed 75 C Marshall® 4x12”, 75w Celestion™
4x12” Closed J120 Marshall® 4x12”, JBL® D120F
Microphone Models Based on*
Condenser 12 AKG® C12
Condenser 67 Neumann® U67
Condenser 87 Neumann® U87
Dynamic 57 Shure® SM57
Ribbon 160 Beyerdynamic® M160
Bu yazılım aslında sadece Jimi Hendrix türü müzik çalanlara hitap ediyor. Çok iyi lead sesleri var ama günümüz modern rock ve Metal tarzı müziğini bu programla yapamazsınız. Çünkü bu programın içerdiği modüller eski nesil ekipmanların modellemeleri.
AVANTAJLARI:
- Jimi Hendrix lisanlı ürün
- Bu tarza çalınabilecek şarkılara en iyi uyumu bu program sağlıyor.
- Görsellik burada tavana vuruyor. Her bir ekipman çok güzel şekilde eskitilmiş olarak yer alıyor. Paslı modüller yıryık abinetler yıpranmış düğmeler büyük oranda gerçekçilik katıyor.
- Lead gitar sesleri bu türe göre süper düzeyde
DEZAVANTAJLARI:
- Modern rock ve metal türüne hitap etmiyor
- Amplitube 2 serisinin tüm dezavantajını aynen taşıyor. Hiçbir preset setine uyumlu değil .Kandine ait presetleri var.
- Fiyatı Amplitube 2 ye yakın.
GUITAR RIG SERİSİ :
Alman Native Instruments firmasının bir ürünü. Alman mühendisliğinin bir eseri olduğu her halinden belli. Çok fazla modül ve ayar ile en uygun sesi elde edebilmenize yarayan yüzlerce ayara sahip. Program yüzlerce önceden yüklenmiş kaliteli presetle galiyor. Kullanımı Amplitube serisine oranla biraz daha karışık ama gerçek gitar sistemlerine en yakın düzeyde kurulum bu program ile sağlanmakta. Gitar işlemci yazılımı programları kullana kişilerin en çok desteğini gören program bu olduğundan hakkında birçok başlık bulabilir yüzlerce presete ulaşabilirsiniz.
Guitar Rig 1 : Aynı Amplitube 1 de dediğim gibi bu programın ilk nesil oluşundan dolayı hem ayrıntılı incelemesini yapmayacağım hem de kullanmanıza gerek olduğunu düşünmemekteyim.
Guitar Rig 2 ve 3 : Programımız son derece ayrıntılı ve birçok yardımcı araçla geliyor. Firma sadece preetler için bile birçok müzisyenle anlaşmış durumda. Kullanma kılavuzu bile 150 ye yakın sayfadan oluşan bu program sahip olduğu nitelikler açısından rakipsiz. Fakat Sesi Revalver MK II ye göre çok da gerçekçi değil. Amplitube e göre çok daha iyi clean tonları var ama iş high gain e gelince başarı ne yazıkki düşüyor. Programın en son sürümü : Guitar rig 3.0 ‘dir.
Programın genel ayarları:
Zincir ve preset arası geçiş Penceresi: Buradaki en sağda görünün kısma tıklarsanız preset pencereleri açılır ve mor renkle belrttiğim kısımlar belirir. En sağdaki kısım programın pencere boyutunu ve Rig Kontrol cihazının tanıtılmasına yarayan kısımdır.
Preset Pencereleri : Burada üstteki kısım presetleri içeren bank ları içerirken altta bankların içerdiğği presetleri ayrıntısıyla seçebilirsiniz. Yandaki save,load kısımlarından açıp kapama ve ekleme yaparken ortadki seearch kısımından da yüzlerce preset içinden aradığınızı kolayca bulabilirsiniz.
Tüm modüllerin Yerleşimi : Bu kısım tüm modüllerin seri ve paralel yerleşimi tek pencerede yer almaktadır. Her ayar kendi modülünden yapılmakta ayrıca sağ tıklanarak modülün ayarı kaydedilebilmektedir. Önemli : Her modülün bir de advance bias ayarı vardır, bu ayarlar gerçek hayattaki cihazlarda bulunmamakla beraber programdan daha düzgün ses alabilmeniz için her modüle ince ayar yapmanıza olanak verir.
Program ana ayar düğmeleri: Burada en çok volume işinize yarayacaktır. Kırpılmasız ses elde etmek için sesi normalize ederek kullanın. Diğer düğmelerden High resolution programın sesi işleme algoritmasında frekans bileşenlerine uyguladığı adım sayısını arttırmaya yarar. Sesi daha güzel işlerken olumsuz olarak PC nizin işlemcisine biraz daha fazla yüklenir.
Modül seçim butonu: Buraya tıkladığınızda programda kullanacağınız tüm stomp boxlar,pedallar, cabinetler, anfiler, mikrofonlar ve rack sistemleri seçim menüsü açılır.
Seçilecek modüller: Buradan istediğiniz modülü seçip sürükleyip Tüm modüllerin Yerleşimi kısımına seri ve paralel şekilide koyabilirsiniz.
Modül sınıfları seçimi kısmı: Burada amplifier ları, distortion pedallarını , equ ayarlarını kısacası tüm modülleri sınıf sınıf görebilir ve işinize yarayanları seçebilirsiniz.
AVANTAJLARI:
- Gitar yazılımları içerisinde en fazla moüle sahip olanı.
- Clean tonları mükemmel.
- Presetlerde arama yapabiliyorsunuz, diğer klasörlerdeki presetleri yükleyebiliyorsunuz
- Nette En çok destek gören program
- Rig kontrol 1 ve 2 donanımı ile USB aracılığı ile hem ses kartına sahip oluyorsunuz hem de pedal kontrolörüne sahip oluyorsunuz.
- Çok ayrıntılı bir kullanım klavuzu var
- Firmanın çok büyük desteğini görebiliyorsunuz
- Metal zone 2 gibi çok kullanılan state-of-art diyebileceğimiz araçlara sahip
- Grafiksel equlizer ve enveleope filter gibi araçları çok kullanışlı
- En az CPU kullanan program bu
- Learn tuşları sayesinde en ideal ayarı otomatik yapabiliyorsunuz
- İstediğiniz sayıda cabinet koyabiliyorsunuz ayrıca mevcut cabinetin boyutunu ayarlayabiliyorsunuz.
DEZAVANTAJLARI:
- High gain sesi çok iyi değil.
- Sesi Revalver MK II kadar doğal çıkaramıyor
- Bazı modüllerin etkisi az
- Programdaki ayar sayısı fazlalığı kafa karışıklığı yaratabiliyor
- Programın lisans koruma kısmı kullalışsız olduğundan netdeki kontrolü ve firmanın sitesine girişi kısıtlaması zorluk çıkarıyor
- Diğer VST araçları için modül desteği yok
- Görselliği Amplitube kadar iyi değil.
- Seri ve paralel bağlantılar ayrıntılı görülemiyor
- Wah pedallarının otomatik ayarı yok. Sadece autofilterı var ama etkili değil.
- Cabinet ve microphone ayarları görsel olmadığından sanki etkisi olmayacakmış hissi veriyor. Cabinetlerin resimleri çok küçük
REVALVER SERİSİ :
Revalver MK II çıkmadan önce bu programı anlatmaya bile gerek duymayacaktım ama MK II ile bir programın nasıl olması gerektiğini gösteren Alien Connections bizlere çok güzel gitar çalma keyfi yaşatıyor. Bu program aslında çok basit ve az ayarları olan az sayıda modül içeren bir yapıda görünsede aslında sadece RIR aracı ile bile ne kadar modüler yapıda olduğunu bize gösteriyor. Her modül çok ayrıntılı biçimde ayarlanabiliyor. Modüldeki her bir eleman çok ayrıntılı biçim de ayarlanabiliyor. Sanırım firmanın ismi gibi .Jgerçekten de uzaylılarla bağlantısı olduğunu düşünüyorum
Revalver 1 : Bu programı görünce bucak bucak kaçabilirsiniz. Hiçbir zaman yararını görmemiştim ,zaten yıllarca önce çıktığından kullanışlılıktan oldukça uzak . Kesinlikle tavsiye bile edemeyeceğim.
AVANTAJLARI:
- Sanırım ilk çıkan yazılımlar arasında olması tek avanatajı
DEZAVANTAJLARI:
J- Herşey
Revalver Mark II : İşte dünya çapında çığ gibi büyüyen hayran kitlesine sahip olan bir program. Gittikçe efsaneleşmeye başladı. Birçok donanımsal Gitar işlemcisine sahip olanlar bu yazılımdan daha fazla verim aldıklarını gördü. Sanırım binlerce dolarlık gitar setine ultra ucuza sahip olmak demek bu oluyor. Aslında söylenebilecek daha çok şey var ama yazı gittikçe uzadığından kısaca anlatmaya çalışacağım. Programın son sürümü: Revalver MK II 2.0.2
Programın firma desteği çok iyi. Çünkü kendi forumlarından aldıkları tavsiye ve eleştirilere göre programa şekil veriyorlar. Örneğin her sürümde ekledikleri presetleri forumdaki kullanıcılardan alıp ekliyorlar. Programın ayarlarının yapılmasına ve skin eklenmesine izin verdikleri için çok rahat istenilen görsellikte ve ayarda programa sahip olmuş oluyoruz.
Programa genel hatları ile bakarsak :
Modüller : Burada seçetiğimiz modülü sürükle bırakla ayarlıyoruz. Her modülün sağ tıklanınca özel ayarları , mono ve stereo işleme ayarı, tam bypass düğmesi yer almakta.
Input ve output ayarı : Gitardan gelen sinyali sesi input iken programın çıkış sesi ayarı output. Input defaultta kalsın sakın sona getirmeyin bile. Output için learn düğmesine basmanız yeterli.
Preset pencereleri ve düğmeleri : Alt kısımda bank listesini seçerken üstteki kısımda bankların içindeki presetlere ulaşıyoruz. Sağdaki düğmelerden kaydetme dosyadan çağırma ,isim değiştirme gibi işlemleri yapıyoruz.
Ana ayar kısmı: Buradan ses kartı ayarı, midi cihazın programa tanımı gerçekleşiyor.
Program şu hali ile çok sade gibi görünse de şimdi asıl ayarlara girmeye başlayalım !
Programın ana penceresinde en alta sekmeyi kaydırdığınızda Modülleri yerleştirdiğiniz kısımda “add new module” var. Oraya ilk tıkladığınızda karşınıza yukarıdaki pencere açılacak. Buradan ekleyeceğiniz modülleri sınıflarından sonra seçerek eklemiş oluyorsunuz.
Gelelim programın can alıcı kısımlarına :
İnce Ayarlar: Her bir module sağ tıkladığınızda açılan kısımda “tweak this module”
Modüllerin elektronik cihazlara verdiği tepkiler ve ölçümler: Bu kısım gerçekten bir Proteus yazılı kadar ayrıntılı modellenmiş. Sırasıyla Frekans Analizörü , Harmonik Distorsiyon analizörü , Osiloskop, Impulse Response yanıtı,power suply ,Trafo ve negatif geri besleme araçlarını görmekteyiz. Burada seçilen modüle göre açılan cihazlar görülüyor. Bir anfi de bunlar çıkarken diğer modüllerde daha az cihaz karşımıza çıkıyor( ) . Ama klasik olarak ilk 4Jbir distortion pedal da trafo olmasını beklemeyin araç her modülde çıkıyor.
Şimdi bu araçların hepsini içeren resmi aşağıda inceleyelim.
Yukarda Frekans Tepkisi aracı o modülün frekansının değişimi ile kazancının ne kadar değiştiğini görmektesiniz. Burada refresh tuşuna basılırsa ve gitar çalınırsa o anki frekasn tepkisi anında çizilir ve saklanır. Harmonic Distorsiyon analizöründe distorsiyon bozulmaları nın grafiği yer alır burada frekansa göre bozulmalar görebilmekte size uygun olana göre harmonic sayısını o anki duruma göre ayarlayabilirsiniz. Osiloskop ise zaman düzleminde basit bir sinüs darbesinin o modülün çıkışında nasıl göründüğünün grafiği görülmekte. Dave as IR ise Impulse yanıtının saklanmasını sağlamakta.
Şimdi de modülün içindeki elemanları ayarlamaya geçelim :
Yukarıda deminki eleman listesindeki 3 bacaklı bir vakum tüpünü tıkladığımızda karşımıza çıkan pencereyi görmekteyiz. Bu pencerede Tube type piyasadaki gitar anfileri için kullanılan Tube serilerini seçiyoruz. Onun altındaki kaydırma çubuklarında Vpp besleme voltajını, Plate yük direncini, Katot direncini ve kapasitesini ayarlayabilirsiniz. En alt sağdaki tuşlardan Bode size bu elemanın Bode Diyagramını vermektedir. Yanındaki Transfer tuşu bu elemanın çıkış frekans düzleminin giriş frekans düzlemine oranı olan transfer fonksiyonunu verir.Oscilloscope tuşu bu elemanın tek başına sinüs darbesine etkisi görülmektedir.
Pencerenin sağ üst kısmında elemanın dış bağlantılarının ayarları yer almakta. Biaslama voltajı ,kırpılma miktarı gibi ayarları burada rahatça yapabilirsiniz. En alt sağ ksıımda ise elemamnın eş değer devresi görülmektedir.
Evet yukarıdaki kısım iyi elektronik bilgisi istese de bunu sadece anfiyi modladığınız zaman kullanacaksınız. Yani yeni bir anfi çıktığında netten dökümanlarına ulaşırsanız bu ayarlar ile çok güzel bir eşdeğerini simule edebilirsiniz.
RIR ARACI: Sanırım Revalver MK II nin en güzel aracı bu . Impuls Tepkisi olarak adlandırılan şey (bu araç için), gerçek hayatta bir anfinin (örneğin bir Marshall JCM2000 in )girişine verilen çok kısa süreli bir darbe işaretine verdiği tepkidir. Bu tepkiler çok kısa süreli WAV dosyalarıdır. Normal ses çalıcıları ile açarsanız “TIK “ sesinden başka bir şey duymazsınız. Bunlar RIR gibi araçlarda kullanılacak referans dosyalardır.
Programa kayırlı impulseların seçimi: Burada Revalver MK II ile gelen ya da sizin programa attığınız *.ewav uzantılı imoulse ları çağırdığınız kısım. Ewav aslında *.wav ‘ın sadece isminin değiştirildiği ksıım. Yeni imoulse indirince uzantısını ewav yapmanız yeterli.
Netten bulduğunuz impulseların yüklenme kısımı: wav uzantılı impulseları o anlık yüklemek için basılması gereken tuş
Programın impulseları kullanma şekli: Resample 96 Khz gibi yüksek frekasnla ötneklenmiş sesleri 48khz e downsample ediyor. Böylelikle %25 e yakın işlemci tasarrufu sağlanıyor. Hi-res ise Guitar rig 2 de de anlattığım gibi sesi işelrkenki kaliteyi arttırıyor. Açılması halinde işlemci yükü artıyor.
Anfi+cabinet+Mic equ ve Distortion ayarları : Burada impulsela yüklediğiniz sistemin Bass,Tiz, Distortion ve Crunch ayarını yapıyorsunuz.
Şuanda forumlardaki kullanıcılar ellerindeki sistemlerin IR lerini kaydedip nette paylaşmaktadırlar. Ben bu yazının sonlarına doğru elimdeki imoulseların bazılarını sizlerle paylaşıyorum. Buradaki wav dosyalarını ewav a çevirip programın ana klasöründeki imulse alt klasörünün içine istediğiniz kadar at dizin yaratıp atabilirsiniz.
VST HOST ARACI: Revalver MK II nin çok sevdiğim bir aracı daha. Bu araç ile tüm VST tabanlı programları Reval MK II içinde çalıştırabiliyorsunuz. VST programı şuana kadar anlattığım programların bir de *.dll biçiminde ve genelde c:\program files\Steinberg\plugins içinde kurulu olan dosyaları demektir. Yani aslında şuana kadarki programlar tek başlarına çalıştığı gibi asıl VST olarak çalışmaya yönelik tasarlanmışlardır. Revalver MK II deki bu araç ile modül zincirimize istediğimiz başka programları da ekleyebiliyoruz. Bu gerçekten önümüzü oldukça açıyor. Revalver MK II de bulunmayan modulleri diğer programların çalıştırarak zincirimize ekliyoruz. Örneğin Revalver MK II deolmayan Metal zone MT 2 modülünü Guitar Rig 2 yi VST olarak çalıştırarak Revalver MK II de kullanabiliyoruz.
O an yüklü olan VST programı : Zincirimize eklediğimiz VST programın ismi burada yazıyor. Örnek olarak ben Guitar Rig 2 programını açtım.
VST prog. çağırma kısmı: Burada load a tıkladığımızda önceden *.dll dosyalarının bulunduğu klasörden programları seçip çağırıyoruz.
VST prog. açma kısmı: Bu butona tıkladığımız zaman o an yüklü olan VST programının arayüzü açılıyor ve istediğimiz tüm ayarları o programdan yapıyoruz. Önemli : Zincirimizin doru çalışması için yüklenen VST host programındaki odüllerin istediğimiz kadar olmasına dikakt edin. Çünkü Amplitube 2 yi eklediğiniz zaman tüm anfiler ve cabinet modelleri açık olacaklar ve bunları bypass yaparak kapatmalı sadece ekleyeceğimiz modülleri açlaıyız.
Giriş/çıkış ses ayarı : VST programının sesini ayarladığımız kısım.
Presetler,Skin ve Bank Dosyaları :
Geldik programların hazır presetlerini kullanmaya. Bu programlar sizin dışınızda birçok kişiye de ulaştığı için çok önceden beri bu programları kullanan binlerce gitar severin aylarca uğraştıkları presetlere kolayca ulaşabildiğiniz gibi bazılarına sadece parayla sahip olabilmektesiniz. Size aşağıda vereceğim her bir programa özgü presetleri çok uzun uğraşlar sonucu biriktirdim. Bazılarına ulaşmam günler sürdü. Belki çoğuna bir şekilde zamanında ulaşmış olabilirsiniz ama inanın onları da benim gibi birileri zamanında uzun uzun arayıp toplamıştır. Presetlerin ne kadar önemli olduğunu şöyle söyleyebilirim: Sadece presetler için bile mail grupları ve forumları var.
Sıkça Sorulabilecek Sorular :
- SORU: İyi güzel de amaç sadece gitarı tek başına gitara bağlamaktı. Overdrive pedalı alıp/yapıp araya onunla tak dedin. Oldu mu şimdi ?
- Cevap : Burada anlattığım aslında %90 herkesin kullanabileceği şekilde doğru gitar tonunu elde edebilmek. En gerçekçi sesi elde etmek birinci amacımız. Sesi en güzel, doğru şekilde elde etmek için ne yazıkki arada bir buffer devresi lazım. Bu da bizim overdrive pedalı kullanmamızı gerektiriyor.
SORU: Ben overdrive pedalı kullanmadan da kullanıyordum bu programları gitarın sesini açarak, ses kartının sesini açarak , yazılımın input sesini açarak da ses gayet güzel çıkıyor.
Cevap : Bir yere kadar hak versem de işin aslı öyle değil. Burada overdrive bizim sesi yükseltmekteki asıl amacımız değil. Sesin rengini değiştirecek işlemleri yaparken gerekli frekans ve genlik karakteristiğini vermek ve en gerçek analog sesi elde edebilmek. Overdrive olmadan gerekli equalizer ve ses arttırma işlemi sonucunda hem dip gürültü oluyor hem de de ses de boğulmalar oluyor. Burada ses yeterince işlenecek durumda olmadığından string attack denilen tele vurduğumuz andaki tüm ayrıntılı sesler overdrive sız iken yutulmakta ve penann tele uyguladığı vurma ve bırakma anındaki tırtıklarda yaptığı titreşimler, penanın açısından kaynaklanan ses farklılığı ve rengi ile palm mute yaptığımızdaki sesler kaybolmakta ya da çok kötü çıkmakta. Aynı şekilde tüm tellerden çıkması gereken sesleri ancak belli tellerden normale yakın alabiliyoruz overdrive kullanmazsak. Dolayısıyla Overdrive pedalı şart değil ama GEREKLİ .
SORU : Hangi program en iyisi ?
Cevap : Bana sorarsanız hepsinin ayrı bir tadı var .Zaten yukarıda da avantaj ve eksiklerini saydım. İşinize en çok yarayanı kullanmanız daha iyi olur. Ben hepsini de kullanıyorum ama ana program olarak Revalver MK II yi kullanırken ,VST plugin seçeneklerinden diğer programları arada eksik kalan durumlarda açarak kullanıyorum. Yani hepsini de kullandığım zamanlar oluyor. Ama en tek başına kullanacaksam Revalver MK II yi tek geçerim.
Soru : Neden Revalver MK II yi daha fazla tercih ediyorsun. Genelde diğer proramlar daha tanınmış ve yaygın ayrıca ek donanımlara da destek veriyorlar?
Cevap : Tabii ki en gerçekçi sesi elde etmek amacı ile. Revalver Mk II nin yukarıda da anlattığım gibi simulasyon olarak yaklaşımı çok farklı. Bir anfi modellenecek ise her türlü elemanını modelleyen ve bunların ayarlarını değiştirebildiğimiz, ek özellikler katabildiğimiz, Tek başına Vacuum Tube simulasyonu yapabilen, binlerce dolarlık elektronik programlarını kıskandıran modelleme parametrelerini , yazılımsal osiloskop, bode diyagramı, frekans tepkisi, impuls yanıtı veren araçlara sahip olması onu rakipsiz kılıyor. Ek olarak birçok Impuls koyup binlerce dolarlık anfi ve mikrofon sistemini yazılıma kolayca ekleyebiliyoruz. Daha ne olsun !
Soru : Peki gitarı aldık , overdrive pedalını aldık ,kablo ve programı ayarladık . Bunlara başka ilerde ne ekleyebiliriz. ?
Cevap : Aslında programlar herşeyi otomatik yapsa da arada pedallara ihtiyaç duyabiliyoruz. Eğer çalacağınız müzik türünde ve şarkılarda analog pedal kullanımı önemli bir yer tutuyorsa bir pedalı direk alabilir ya da programların sunduğu sadece kontrolör olarak pedal alıp onu programa tanıtabilirsiniz. Zaten pedal kullanılan bir şarkı çalmayacaksanız pedala gerek kalmıyor.
Soru : O kadar anlatıldı pgroramla sonsuz sayıda gitar tonu elde edebiliyoruz o zaman pahalı aletler almadığımız gibi herhangi bir marka gitar almamız aynı sesi elde etmemde yeterli olacak mı?
Cevap : Bu sorunun yanıtı tabii ki de hayır. Eğer marka ve model farketmeseydi en kötü gitarları alıp diğer setleri kullanıp birçok albüm piyasaya çıkardı. Gitar markalarının kendine özgü sesleri var. Onları programla tam olarak elde edemezsiniz. Eğer standart bir gitar yeterli olsaydı yüzlerce dolarlık manyetik değiştirmenin ,tellerin kalınlığına göre almanın bir anlamı kalmazdı.
Soru: Peki ben ilk defa gitara başlayacağım hangi marka alsam yeterli olur?
Cevap : Benim gitar marka ve modeller ile aram fazla iyi değil. Bu soruyu daha bilgili arkadaşlara danışabilirsiniz. Ama dinlediğiniz türe uygun model ve markalar zaten genel olarak biliniyor.
Soru : Bu programlardaki ayarlar kafamı karıştırdı. En mükemmel sesi nasıl elde edeceğim ? İstediğim bir tonu elde edemedim?
Cevap : Bu programlara alıştıktan sonra işleyişini de kavrıyorsunuz , biraz zaman alıyor ama aslında temelde hepsi donanımsal kardeşleri ile aynı çalışıyor.En mükemmel tonu elde etmek için ne yazıkki günlerce tüm ayarlarla uğraşmanız gerekiyor. Paralel ve seri bağlamalar , efektlerin genel etkisini kavramanız lazım. Eğer bu iş kolay olsaydı grupların kendine özgü gitar tonu olmazdı. Her grup aldığı güzel tonları sıklıkla başka şarkılarda da kullanır. Çünkü bu hem onlara özgü şarkılara imza olarak kullanılır, hem ellerindeki ekipmanın genel karakteristiğine uygun tone ancak öyle çıkar ve tabii ki en iyi tonu yakalamak da zordur. İstediğiniz tonu elde edemeyebilirsiniz. Çünkü istediğiniz ton mesela ünlü bir grubun sesi ise öncelikle onların kullandığı gitara sahip olmalı , onların kullandıkları ekipmanların programlardaki karşılıklarını ve ayarlarının tutturmanız lazım. Bu iş için çok iyi bir kulağa sahip olmak lazım . Ancak benzer sesler elde edilebiliyor. Birçok forumda bu programlara uygun olarak hazırlanmış presetler var onları da kullanabilirsiniz.
Soru : Bu programlarda hangi efekt önce hangisi sonra gelecek , pedalları hangi sırayla anfiyi ve delay i nereye koymak lazım? Seri bağlayınca ne oluyor paralel bağlayınca ne oluyor? Bazı efektler kapalı olarak presetlerde kullanılıyor nedeni nedir?
Cevap : Aslında bu sorunun cevabı gerçekten zor. Efektörleri bağlamak için genel bir kural olmasa da bazı basit 2 li 3 lü kombinasyonlar ve temel bağlama şekilleri olsa da ters bağlanan efektler de bazen güzel sesler verebilmektedir. Ama genel olarak şu yapıda ve sırada hazırlarsanız iyi olur :
I) Dinamik Menzili değiştiren modüller (ses limitleyiciler, kompresörler ) ve frekans değiştiricileri ( distortion pedal gibi) .Bunları en başa koyun.
II) Preamp+power ampları, Equalizerları ve cabinetleri 2. Sırada kullanın
III) Son olarak da Delay ,Flanger,Chorus, Phazer gibi gitar tonunu zaman düzleminde değiştirenleri en sona koyun
Seri bağlamak ile paralel bağlamak ise şöyle oluyor. Eğer asıl gitar telinden gelen sesi sırakla modüllerde işlersek modülleri seri bağlamış oluyoruz. Fakat Aynı sesleri ayrı ayrı farklı modüllerde işleyip toplayıp en son programın çıkışına verirsek paralel bağlamış oluyoruz. Paralel bağlama çok seslilik yaratabilirken seri bağlama güçlü bir sese sahip olmasnızı sağlar.
Bazı efektlerin kapalı olarak programda yer aldığı zamanlar olabilir. Bu durumlarda modül kapalı gibi görünse de aslında bir işlem gerçekleştiriyordur. Aynı şeklide gerçek hayatta bir overdrive pedalı kapalı olarak tutsanız bir seri olarak bağladığınız gitar sisteminizede overdrive pedalın devresinin tasarımından dolayı kapalı durumda bile seste değişiklik yapmaktadır. Program firmaları da bu gerçektenhareketle programda kapalı modüllerin gerçekçi etkilerini programlarına aktarmışlardır.
Soru: Gitarı çalıyoruz ama buna eşlik edecek programlar neler olmalı? Tek başına gitar sesi yetersiz.
Cevap : Bu aslında tek başına çok geniş bir konu. İyi bir şarkı oluşturup bunu kayıt olarak saklayacaksanız kullanmanız gereken birçok yazılım var. Örneğin sadece sesleri mixlemek için Cubase ve Sonar gibi squencer programlarına , sadece synth ler için ayrı bir synth programına ihtiyacınız olacak. Ama orta düzeyde bir kayıt için size önerebileceğim paket şöyle olmalı: Davullar için bir davul sample seti : örneğin NI studio drums, bunu çalabilecek program , bass gitar için gitar sesi veren bir set ve samplelar, Synth için set ve samplelar: örneğin Sonik synth. Zaten gitarı ritim ve lead olarak kendimiz çalacağımızdan yeterli düzeyde bir sete sahip olmuş olacağız. Bunları kullanarak ve kayıtları alırken doğru mix için uygun ses ayarlarını yapabiliyorsanız çok güzel bir şarkıya tek başınıza imza atabilirsiniz.
DİP NOT: Bu yazı hazırlanırken herhangi bir yerden alıntı yapılmamıştır. Tamamen kendi bilgi birikimim ile aklıma geldiği oranda en doğru şekilde yazmaya çalıştım .Arada yanlış bilgiler olabilir. Bana mesaj atarak ya da buraya yazarak düzeltme konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Bu Yazının ™ izinsiz olarak tümüyle ya da parça olarak direkt alınması, alıntı yapılması, başka forum, mail grubu, web sitesi, basılı veya dijital olarak kullanılmasını istemiyorum. İzin alırsanız yardımcı olurum zaten. Zamanında başka yazılarım izinsiz alındığı için çok uzun süre bu tür rehberleri hazırlamada diğer forumlarda ya da bu forumda .Jbırakmıştım, o yüzden izin konusunda ısrarcı oluyorum
Saygılarla,
Atakan ÖZGÜR
Cevap : Bir yere kadar hak versem de işin aslı öyle değil. Burada overdrive bizim sesi yükseltmekteki asıl amacımız değil. Sesin rengini değiştirecek işlemleri yaparken gerekli frekans ve genlik karakteristiğini vermek ve en gerçek analog sesi elde edebilmek. Overdrive olmadan gerekli equalizer ve ses arttırma işlemi sonucunda hem dip gürültü oluyor hem de de ses de boğulmalar oluyor. Burada ses yeterince işlenecek durumda olmadığından string attack denilen tele vurduğumuz andaki tüm ayrıntılı sesler overdrive sız iken yutulmakta ve penann tele uyguladığı vurma ve bırakma anındaki tırtıklarda yaptığı titreşimler, penanın açısından kaynaklanan ses farklılığı ve rengi ile palm mute yaptığımızdaki sesler kaybolmakta ya da çok kötü çıkmakta. Aynı şekilde tüm tellerden çıkması gereken sesleri ancak belli tellerden normale yakın alabiliyoruz overdrive kullanmazsak. Dolayısıyla Overdrive pedalı şart değil ama GEREKLİ .
SORU : Hangi program en iyisi ?
Cevap : Bana sorarsanız hepsinin ayrı bir tadı var .Zaten yukarıda da avantaj ve eksiklerini saydım. İşinize en çok yarayanı kullanmanız daha iyi olur. Ben hepsini de kullanıyorum ama ana program olarak Revalver MK II yi kullanırken ,VST plugin seçeneklerinden diğer programları arada eksik kalan durumlarda açarak kullanıyorum. Yani hepsini de kullandığım zamanlar oluyor. Ama en tek başına kullanacaksam Revalver MK II yi tek geçerim.
Soru : Neden Revalver MK II yi daha fazla tercih ediyorsun. Genelde diğer proramlar daha tanınmış ve yaygın ayrıca ek donanımlara da destek veriyorlar?
Cevap : Tabii ki en gerçekçi sesi elde etmek amacı ile. Revalver Mk II nin yukarıda da anlattığım gibi simulasyon olarak yaklaşımı çok farklı. Bir anfi modellenecek ise her türlü elemanını modelleyen ve bunların ayarlarını değiştirebildiğimiz, ek özellikler katabildiğimiz, Tek başına Vacuum Tube simulasyonu yapabilen, binlerce dolarlık elektronik programlarını kıskandıran modelleme parametrelerini , yazılımsal osiloskop, bode diyagramı, frekans tepkisi, impuls yanıtı veren araçlara sahip olması onu rakipsiz kılıyor. Ek olarak birçok Impuls koyup binlerce dolarlık anfi ve mikrofon sistemini yazılıma kolayca ekleyebiliyoruz. Daha ne olsun !
Soru : Peki gitarı aldık , overdrive pedalını aldık ,kablo ve programı ayarladık . Bunlara başka ilerde ne ekleyebiliriz. ?
Cevap : Aslında programlar herşeyi otomatik yapsa da arada pedallara ihtiyaç duyabiliyoruz. Eğer çalacağınız müzik türünde ve şarkılarda analog pedal kullanımı önemli bir yer tutuyorsa bir pedalı direk alabilir ya da programların sunduğu sadece kontrolör olarak pedal alıp onu programa tanıtabilirsiniz. Zaten pedal kullanılan bir şarkı çalmayacaksanız pedala gerek kalmıyor.
Soru : O kadar anlatıldı pgroramla sonsuz sayıda gitar tonu elde edebiliyoruz o zaman pahalı aletler almadığımız gibi herhangi bir marka gitar almamız aynı sesi elde etmemde yeterli olacak mı?
Cevap : Bu sorunun yanıtı tabii ki de hayır. Eğer marka ve model farketmeseydi en kötü gitarları alıp diğer setleri kullanıp birçok albüm piyasaya çıkardı. Gitar markalarının kendine özgü sesleri var. Onları programla tam olarak elde edemezsiniz. Eğer standart bir gitar yeterli olsaydı yüzlerce dolarlık manyetik değiştirmenin ,tellerin kalınlığına göre almanın bir anlamı kalmazdı.
Soru: Peki ben ilk defa gitara başlayacağım hangi marka alsam yeterli olur?
Cevap : Benim gitar marka ve modeller ile aram fazla iyi değil. Bu soruyu daha bilgili arkadaşlara danışabilirsiniz. Ama dinlediğiniz türe uygun model ve markalar zaten genel olarak biliniyor.
Soru : Bu programlardaki ayarlar kafamı karıştırdı. En mükemmel sesi nasıl elde edeceğim ? İstediğim bir tonu elde edemedim?
Cevap : Bu programlara alıştıktan sonra işleyişini de kavrıyorsunuz , biraz zaman alıyor ama aslında temelde hepsi donanımsal kardeşleri ile aynı çalışıyor.En mükemmel tonu elde etmek için ne yazıkki günlerce tüm ayarlarla uğraşmanız gerekiyor. Paralel ve seri bağlamalar , efektlerin genel etkisini kavramanız lazım. Eğer bu iş kolay olsaydı grupların kendine özgü gitar tonu olmazdı. Her grup aldığı güzel tonları sıklıkla başka şarkılarda da kullanır. Çünkü bu hem onlara özgü şarkılara imza olarak kullanılır, hem ellerindeki ekipmanın genel karakteristiğine uygun tone ancak öyle çıkar ve tabii ki en iyi tonu yakalamak da zordur. İstediğiniz tonu elde edemeyebilirsiniz. Çünkü istediğiniz ton mesela ünlü bir grubun sesi ise öncelikle onların kullandığı gitara sahip olmalı , onların kullandıkları ekipmanların programlardaki karşılıklarını ve ayarlarının tutturmanız lazım. Bu iş için çok iyi bir kulağa sahip olmak lazım . Ancak benzer sesler elde edilebiliyor. Birçok forumda bu programlara uygun olarak hazırlanmış presetler var onları da kullanabilirsiniz.
Soru : Bu programlarda hangi efekt önce hangisi sonra gelecek , pedalları hangi sırayla anfiyi ve delay i nereye koymak lazım? Seri bağlayınca ne oluyor paralel bağlayınca ne oluyor? Bazı efektler kapalı olarak presetlerde kullanılıyor nedeni nedir?
Cevap : Aslında bu sorunun cevabı gerçekten zor. Efektörleri bağlamak için genel bir kural olmasa da bazı basit 2 li 3 lü kombinasyonlar ve temel bağlama şekilleri olsa da ters bağlanan efektler de bazen güzel sesler verebilmektedir. Ama genel olarak şu yapıda ve sırada hazırlarsanız iyi olur :
I) Dinamik Menzili değiştiren modüller (ses limitleyiciler, kompresörler ) ve frekans değiştiricileri ( distortion pedal gibi) .Bunları en başa koyun.
II) Preamp+power ampları, Equalizerları ve cabinetleri 2. Sırada kullanın
III) Son olarak da Delay ,Flanger,Chorus, Phazer gibi gitar tonunu zaman düzleminde değiştirenleri en sona koyun
Seri bağlamak ile paralel bağlamak ise şöyle oluyor. Eğer asıl gitar telinden gelen sesi sırakla modüllerde işlersek modülleri seri bağlamış oluyoruz. Fakat Aynı sesleri ayrı ayrı farklı modüllerde işleyip toplayıp en son programın çıkışına verirsek paralel bağlamış oluyoruz. Paralel bağlama çok seslilik yaratabilirken seri bağlama güçlü bir sese sahip olmasnızı sağlar.
Bazı efektlerin kapalı olarak programda yer aldığı zamanlar olabilir. Bu durumlarda modül kapalı gibi görünse de aslında bir işlem gerçekleştiriyordur. Aynı şeklide gerçek hayatta bir overdrive pedalı kapalı olarak tutsanız bir seri olarak bağladığınız gitar sisteminizede overdrive pedalın devresinin tasarımından dolayı kapalı durumda bile seste değişiklik yapmaktadır. Program firmaları da bu gerçektenhareketle programda kapalı modüllerin gerçekçi etkilerini programlarına aktarmışlardır.
Soru: Gitarı çalıyoruz ama buna eşlik edecek programlar neler olmalı? Tek başına gitar sesi yetersiz.
Cevap : Bu aslında tek başına çok geniş bir konu. İyi bir şarkı oluşturup bunu kayıt olarak saklayacaksanız kullanmanız gereken birçok yazılım var. Örneğin sadece sesleri mixlemek için Cubase ve Sonar gibi squencer programlarına , sadece synth ler için ayrı bir synth programına ihtiyacınız olacak. Ama orta düzeyde bir kayıt için size önerebileceğim paket şöyle olmalı: Davullar için bir davul sample seti : örneğin NI studio drums, bunu çalabilecek program , bass gitar için gitar sesi veren bir set ve samplelar, Synth için set ve samplelar: örneğin Sonik synth. Zaten gitarı ritim ve lead olarak kendimiz çalacağımızdan yeterli düzeyde bir sete sahip olmuş olacağız. Bunları kullanarak ve kayıtları alırken doğru mix için uygun ses ayarlarını yapabiliyorsanız çok güzel bir şarkıya tek başınıza imza atabilirsiniz.
DİP NOT: Bu yazı hazırlanırken herhangi bir yerden alıntı yapılmamıştır. Tamamen kendi bilgi birikimim ile aklıma geldiği oranda en doğru şekilde yazmaya çalıştım .Arada yanlış bilgiler olabilir. Bana mesaj atarak ya da buraya yazarak düzeltme konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Bu Yazının ™ izinsiz olarak tümüyle ya da parça olarak direkt alınması, alıntı yapılması, başka forum, mail grubu, web sitesi, basılı veya dijital olarak kullanılmasını istemiyorum. İzin alırsanız yardımcı olurum zaten. Zamanında başka yazılarım izinsiz alındığı için çok uzun süre bu tür rehberleri hazırlamada diğer forumlarda ya da bu forumda .Jbırakmıştım, o yüzden izin konusunda ısrarcı oluyorum
Saygılarla,
Atakan ÖZGÜR
NOT: Yeniden Derlenmiş ve Alıntıdır.
çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş :) bu yazıya hiç yorum yapılmaması çok acı
YanıtlaSilFaydalı bi yazı olmuş yazanın ve alıntılıyanın emeğine teşekkürler...
YanıtlaSililginiz için teşekkürler
YanıtlaSil